Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_Patelnia-1-of-2-866x578.jpg ZWZ WINIARY

Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?

Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Niezbędna do przygotowania wielu smacznych potraw takich jak np. naleśniki czy chrupiące placki ziemniaczane. Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?

Jak wybrać patelnię do smażenia?

Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to dostosowanie patelni do rodzaju kuchenki. O ile w przypadku kuchenki gazowej czy elektrycznej wybór jest prosty (pasują wszystkie patelnie), to przy kuchence indukcyjnej należy pamiętać, że konieczne jest używanie tylko naczyń wykonanych z materiałów ferromagnetycznych. Ich dno jest płaskie, równe i nieco większe od średnicy palnika. Naczynia do kuchenki indukcyjnej oznaczone są odpowiednim znakiem przypominającym sprężynkę.

Przy wyborze patelni należy wziąć pod uwagę także materiał, z którego została wykonana, rodzaj powłoki i jej zastosowanie. Mnogość i różnorodność dostępnych na rynku patelni może przyprawiać o zawrót głowy. Do wyboru patelnie: ceramiczne, emaliowane, żeliwne, czy teflonowe. Przyjrzymy się teraz najpopularniejszym z nich.

Patelnia ceramiczna, czyli jaka?

Patelnie z powłoką ceramiczną są odporne na wysoką temperaturę i bardzo długo utrzymują ciepło. Mają gładką i nieprzywierającą powierzchnię, która jest odporna na zarysowania. Jednak mimo wszystko używając jej warto posługiwać się drewnianymi lub silikonowymi przyborami kuchennymi. Największą zaletą patelni ceramicznej jest to, że jest przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska naturalnego, bo podczas smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje. Co więcej, patelnia z powłoką ceramiczną nie wpływa w żaden sposób na smak i zapach przygotowywanych na niej potraw.

Patelnia teflonowa i jej największe zalety

Patelnie teflonowe są chyba najczęściej spotykane w kuchniach. Są bardzo uniwersalne – sprawdzą się zarówno do smażenia jajek, naleśników czy bardziej wyszukanych potraw. Patelnie z powłoką teflonową umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, bez dodatku tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Smażąc na takiej patelni należy zaopatrzyć się w drewniane lub silikonowe przybory kuchenne, ze względu na to, że powłokę można bardzo łatwo porysować. Zadrapana powłoka traci swoje właściwości nieprzywierające i może być toksyczna. Uszkodzona patelnia nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Patelnia żeliwna – niezniszczalne naczynie?

Patelnie żeliwne są ciężkie, solidne i właściwie niezniszczalne. Odporne na wszelkie zarysowania, gdyż nie są pokryte żadną powłoką. Ze względu na to, że są wykonane z naturalnych materiałów, są bezpieczne dla naszego zdrowia. Żeliwo nagrzewa się równomiernie i powoli, co pozwala na osiągniecie rewelacyjnych efektów. Bardzo dobrze sprawdzają się do smażenia mięsa lub przygotowywania dań jednogarnkowych. Wymaga użycia większej ilości tłuszczu niż w przypadku patelni teflonowej czy ceramicznej. Można używać ich w piekarniku.

Patelnia emaliowana, dlaczego powoli odchodzi do lamusa?

Mimo że estetyczne i kolorowe, to obecnie rzadziej używane. Może dlatego, że dość łatwo je uszkodzić. Emalia nie jest odporna na zarysowania, dlatego wymaga użytkowania silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych. Patelnie emaliowane mają także mniejsze właściwości nieprzywierające.

Patelnia-2-of-2.jpg ZWZ WINIARY

Teraz, gdy już wiemy, jakie są rodzaje patelni do smażenia, podpowiadamy, co możesz przyrządzić na najbliższy posiłek!

  • Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
  • Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
  • Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika 

 

Polecane artykuły

garnki jak wybrać i kupić ZWZ WINIARY
Jakie garnki najlepiej wybrać i kupić
1111_fartuszek1.jpg ZWZ WINIARY
Jak uszyć fartuszek ze ściereczki do naczyń dla Małego Pomocnika
1111_bez-wagi-IMG_3929.jpg ZWZ WINIARY
Jak odmierzyć mąkę i inne składniki bez wagi
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu