Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

0
2 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
2 ćwiartki tylne z kury
1.7  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
4 
Ziarno ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Lubczyk suszony
1  szklanka
Włoszczyzna pokrojona w kostkę (świeża lub mrożona)
2  ząbków
8 
Ogórki kiszone (300 g)
1  łyżka
Masło klarowane
1  opakowanie
Pęczak jęczmienny
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
0.33  szklanka
Płynna śmietana do zup
trochę
Świeży koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.3 g
Węglowodany
42.36 g
Tłuszcze
19.94 g
Wartość energetyczna
436.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
5 min
Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.
Krok 2
60 min
Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.
Krok 3
10 min
Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
5 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.
Krok 6
10 min
Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
Krok 7
5 min
Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.
Krok 8
5 min
Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.
Krok 9
20 min
W osobnym garnku gotujemy kaszę .
Krok 10
3 min
Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.
Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 1 z 10

Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 2 z 10

Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 3 z 10

Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 4 z 10

W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 5 z 10

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 6 z 10

Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 7 z 10

Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 8 z 10

Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 9 z 10

W osobnym garnku gotujemy kaszę .

Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Krok 10 z 10

Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.

Kolejna klasyka wśród polskich zup, czyli ogórkowa. Na blogu znajdziecie przepis na ogórkową z czosnkiem lub z ogórków małosolnych. Jest też wersja ogórkowej z ryżem, ale brakowało nam przepisu na ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku. Dla mnie to zupełna nowość, bo nigdy nie gotowałam jej w ten sposób. Pomysł podsunęła jedna z naszych czytelniczek. Jak się okazało, to smak z dzieciństwa wielu osób! Z ogromną ciekawością zabrałam się za jej gotowanie. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziemniakami, ale postanowiłam ziemniaki zastąpić pęczakiem jęczmiennym. Zupa wyszła bardzo smaczna, choć mój mąż zapytał się mnie gdzie zniknęły ziemniaki :)

Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.

(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)

Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :
Ogórki kiszone
Zupę ogórkową z czosnkiem
Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem
Swojską zupę ogórkową
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika