Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
2 godz 8 min
Średni
800
g
2 ćwiartki tylne z kury
1.7
l
Woda zimna
2
Liść laurowy
4
Ziarna kolorowego pieprzu
4
Ziarno ziela angielskiego
0.5
łyżeczka
Lubczyk suszony
1
szklanka
Włoszczyzna pokrojona w kostkę (świeża lub mrożona)
2
ząbków
8
Ogórki kiszone (300 g)
1
łyżka
Masło klarowane
1
opakowanie
Pęczak jęczmienny
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
0.33
szklanka
Płynna śmietana do zup
trochę
Świeży koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
22.3 g
Węglowodany
42.36 g
Tłuszcze
19.94 g
Wartość energetyczna
436.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
128 min
Krok 1
5 min
Ćwiartki z kury oczyszczamy usuwając nadmiar tłuszczu (można też usunąć całą skórę) i myjemy zimną wodą. Wycieramy w ręcznik papierowy i wkładamy do garnka.
Krok 2
60 min
Dorzucamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Dosypujemy suszony lubczyk i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę. W trakcie gotowania łyżką zbieramy szumowinę.
Krok 3
10 min
Po godzinie do zupy dodajemy włoszczyznę oraz obrane ząbki czosnku i baldach kopru. Gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
W tym czasie wyjmujemy ogórki kiszone (nie wylewamy wody!) i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
Krok 5
5 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut smażymy ogórki.
Krok 6
10 min
Podsmażone ogórki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze około 7-10 minut.
Krok 7
5 min
Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy też nieco wody z kiszonych ogórków. Najlepiej dodawać ją stopniowo i smakować , czy zupa jest wystarczająco kwaśna.
Krok 8
5 min
Ugotowane ćwiartki wyjmujemy i kroimy na małe kawałki i ponownie wkładamy do zupy.
Krok 9
20 min
W osobnym garnku gotujemy kaszę .
Krok 10
3 min
Do miseczek nakładamy porcję kaszy i zalewamy zupą ogórkową. Ciepłą zupę posypujemy koperkiem.
Kolejna klasyka wśród polskich zup, czyli ogórkowa. Na blogu znajdziecie przepis na ogórkową z czosnkiem lub z ogórków małosolnych. Jest też wersja ogórkowej z ryżem, ale brakowało nam przepisu na ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku. Dla mnie to zupełna nowość, bo nigdy nie gotowałam jej w ten sposób. Pomysł podsunęła jedna z naszych czytelniczek. Jak się okazało, to smak z dzieciństwa wielu osób! Z ogromną ciekawością zabrałam się za jej gotowanie. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziemniakami, ale postanowiłam ziemniaki zastąpić pęczakiem jęczmiennym. Zupa wyszła bardzo smaczna, choć mój mąż zapytał się mnie gdzie zniknęły ziemniaki :)
Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.
(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)
Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :
Ogórki kiszone
Zupę ogórkową z czosnkiem
Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem
Swojską zupę ogórkową
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych
Podstawą dobrej zupy ogórkowej są kiszone ogórki. Najlepsze są swojskie ogórki z dodatkiem czosnku i kopru. Do przygotowania ogórkowej wykorzystujemy prawie całą zawartość słoika z ogórkami kiszonymi. Koper i wodę z ogórków dodajemy do zupy w trakcie gotowania. Tak przygotowana ogórkowa ma idealnie kwaskowaty smak z bardzo delikatną maślaną nutą.
(z podanych składników przygotujemy około 6-8 porcji zupy)
Wielbicielom zupy ogórkowej polecam :
Ogórki kiszone
Zupę ogórkową z czosnkiem
Zupę ogórkową z ryżem i siekanym koperkiem
Swojską zupę ogórkową
Zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych
Komentarze 0