Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_bez-wagi-IMG_3929.jpg ZWZ WINIARY

Jak odmierzyć mąkę i inne składniki bez wagi

W swojej kuchni mam dokładną wagę kuchenną i używam jej regularnie. Lubię skrupulatnie odmierzać wszystkie składniki zgodnie z przepisem, choć moja sąsiadka śmieje się z tej mojej przypadłości i przygotowuje większość potraw „na oko”. Ale też wśród moich znajomych są tacy, którzy korzystają z wagi tak chętnie jak ja.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kiedy przygotowuję zupy, waga zazwyczaj jest zbędna. I tak też staram się opracowywać swoje przepisy, żeby każdy z Was mógł obejść się bez wagi. Ale sama korzystam z przeróżnych przepisów i od czasu do czasu do czasu zdarza się, że bez wagi ani rusz, na przykład przygotowując domowy makaron do rosołu.

Wagę można zastąpić odmierzając składniki szklanką. W wielu przepisach składniki odmierza się szklankami. Szklanka mąki, szklanka mleka. Ja mam w swojej kuchni kilka zwykłych tradycyjnych szklanek i to właśnie nimi odmierzam wiele składników. Kubek kubkowi nierówny, a tradycyjna szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zwykłej szklanki, (a jeśli nie, możecie kupić taką praktycznie w każdym hipermarkecie lub sklepie z artykułami gospodarstwa domowego), w wielu przypadkach będziecie mogli skorzystać z moich obliczeń. Zobaczcie, jak łatwo jest odmierzać składniki za pomocą szklanki:

Odmierzanie składników sypkich

Szklanka mąki waży ok. 160-170 g

Szklanka mąki ziemniaczanej – 220 g

Szklanka kaszy manny – 200 g

Szklanka kaszy jęczmiennej (wiejskiej) – 190 g

Szklanka cukru – 220 g

Szklanka płatków owsianych – 100 g

bez-wagi.jpg ZWZ WINIARY

 

Odmierzanie składników mokrych

Szklanka wody waży 250 g

Szklanka mleka – 240-250 g

Szklanka oleju – 210 g

Składniki można też odmierzać łyżką stołową. Łyżka łyżce nierówna, standardowa ma 15 ml pojemności, ale różnie to bywa z łyżkami, zatem nie będę podawała konkretnej wagi dla poszczególnych produktów. Można zapamiętać, że łyżka wymienionych wyżej artykułów sypkich będzie ważyła ok. 15 g. To oczywiście wartość przybliżona, nawet mała „górka” na łyżce zwiększa wagę produktu, a przecież nikt z nas nie będzie dokładnie wyrównywał powierzchni mąki czy cukru. Wyjątkiem będzie mąka ziemniaczana, jest cięższa i też trudno nie nabrać łyżki „z górką”, łyżka takiej mąki może ważyć ok. 25 g.

Do odmierzania składników można też wykorzystać specjalny dzbanek z miarką. Kiedyś takie miarki były na porządku dziennym w każdej kuchni. Dzbanek-miarkę miała moja babcia, ma moja mama. Ja też miałam, ale zapodziałam. Na dzbanku była podziałka z wagą różnych produktów sypkich, z łatwością można było odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, kaszy czy też mąki.

Warto mieć też w kuchennej szufladzie miarki-łyżeczki. Na pewno każdy z nas ma w swojej kuchni taką szufladę, w której jest wszystko. Ja mam i tam właśnie trzymam zestaw miarek. Jednak ze wszystkich swoich pomocników do odmierzania najbardziej lubię szklankę. Zaraz po mojej ukochanej kuchennej wadze :)

bez-wagi-IMG_3974.jpg ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Polecane artykuły

Numery mąk - jakie są rodzaje
Jakie są rodzaje mąk?
Mak
Mak jest twardy. Co z tym zrobić?
Rodzaje i typy mąk
Rodzaje i typy mąk
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu