Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Numery mąk - jakie są rodzaje

Numery mąk - jakie są rodzaje?

W różnorodności polskich mąk można się pogubić. Na rynku mamy bowiem mąkę tortową, krupczatkę, luksusową, a także rozmaite inne mąki piekarnicze. Sprawdź co je różni.

Tym, co je różni, jest stopień przemiału i oczyszczenia. Delikatniejsza i bardziej biała mąka produkowana jest tylko z wewnętrznej części ziarna. Ciemniejsze mąki zawierają fragmenty zewnętrznej warstwy ziarna – jego osłonki. Typ mąki określa się przy pomocy numerów.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co oznaczają numery używane przy nazwie mąki?

Ilość popiołu pozostałego po spaleniu 100 kilogramów mąki. Im mniej oczyszczona mąka, tym więcej substancji mineralnych, a tym samym – więcej popiołu pozostanie po jej spaleniu. Jeżeli po spaleniu 100 kilogramów mąki pozostanie 450 gramów popiołu, to mamy do czynienia z mąką typu 450.

Niskie numery, jak 400 i 450, oznaczają mąkę tortową, doskonałą do delikatniejszych wypieków, takich jak ciasta biszkoptowe, oraz do naleśników.

Mąka typu 500, do której zaliczają się krupczatka, mąka poznańska i wrocławska, ma więcej zastosowań. Używa się jej do bardziej zwartych ciast, kruchych ciasteczek oraz makaronów, jest też idealna do przygotowywania domowych klusek, pierogów, knedli i kopytek. To także odpowiedni typ mąki do zagęszczania sosów oraz zup.

Mąka typu 550, zwana także luksusową, jest najlepsza do wypieku ciast drożdżowych, racuchów i pączków.

Typ 650 to najwłaściwsza mąka do wyrobu ciemnych ciast, jak na przykład piernik, oraz bułek; jest także dobra do sporządzania zasmażek.

Wyższe numery, jak 750, 1400 czy 1850, oznaczają mąkę do wypieku chleba – im wyższy, tym ciemniejszy chleb. Z mąki typu 1850 wypieka się graham.

Najmniej przetworzone typy mąki, 2000 i 3000 służą do tradycyjnych wypieków, jak na przykład chleb na zakwasie.

W sklepach dostępne są także rozmaite typy mąk, tak zwanych niechlebowych, które zwykle dodaje się do mąki pszennej lub żytniej. Są to mąki wyrabiane np. z ziemniaków czy orzechów.

Polecane artykuły

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje i typy mąk
Rodzaje i typy mąk
Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu