Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Numery mąk - jakie są rodzaje

Numery mąk - jakie są rodzaje?

W różnorodności polskich mąk można się pogubić. Na rynku mamy bowiem mąkę tortową, krupczatkę, luksusową, a także rozmaite inne mąki piekarnicze. Sprawdź co je różni.

Tym, co je różni, jest stopień przemiału i oczyszczenia. Delikatniejsza i bardziej biała mąka produkowana jest tylko z wewnętrznej części ziarna. Ciemniejsze mąki zawierają fragmenty zewnętrznej warstwy ziarna – jego osłonki. Typ mąki określa się przy pomocy numerów.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Co oznaczają numery używane przy nazwie mąki?

Ilość popiołu pozostałego po spaleniu 100 kilogramów mąki. Im mniej oczyszczona mąka, tym więcej substancji mineralnych, a tym samym – więcej popiołu pozostanie po jej spaleniu. Jeżeli po spaleniu 100 kilogramów mąki pozostanie 450 gramów popiołu, to mamy do czynienia z mąką typu 450.

Niskie numery, jak 400 i 450, oznaczają mąkę tortową, doskonałą do delikatniejszych wypieków, takich jak ciasta biszkoptowe, oraz do naleśników.

Mąka typu 500, do której zaliczają się krupczatka, mąka poznańska i wrocławska, ma więcej zastosowań. Używa się jej do bardziej zwartych ciast, kruchych ciasteczek oraz makaronów, jest też idealna do przygotowywania domowych klusek, pierogów, knedli i kopytek. To także odpowiedni typ mąki do zagęszczania sosów oraz zup.

Mąka typu 550, zwana także luksusową, jest najlepsza do wypieku ciast drożdżowych, racuchów i pączków.

Typ 650 to najwłaściwsza mąka do wyrobu ciemnych ciast, jak na przykład piernik, oraz bułek; jest także dobra do sporządzania zasmażek.

Wyższe numery, jak 750, 1400 czy 1850, oznaczają mąkę do wypieku chleba – im wyższy, tym ciemniejszy chleb. Z mąki typu 1850 wypieka się graham.

Najmniej przetworzone typy mąki, 2000 i 3000 służą do tradycyjnych wypieków, jak na przykład chleb na zakwasie.

W sklepach dostępne są także rozmaite typy mąk, tak zwanych niechlebowych, które zwykle dodaje się do mąki pszennej lub żytniej. Są to mąki wyrabiane np. z ziemniaków czy orzechów.

Polecane artykuły

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje i typy mąk
Rodzaje i typy mąk
chleb brązowy
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu