Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas to podstawowy składnik chleba. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami. Zakwas można przygotować zarówno z mąki pszennej razowej, jak i mąki żytniej. Sprawdź, jak zrobić zakwas do chleba!

Czym jest zakwas i jak zrobić zaczyn na chleb?

Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić zakwas na chleb, warto dowiedzieć się, czym jest fermentacja i jak przebiega ten proces. Zakwas to nic innego jak mieszanka mąki i wody w odpowiednich proporcjach, którą trzeba umieścić na pewien czas w wysokiej temperaturze (25-30 stopni C). Dzięki temu zakwas dojrzeje i będzie prawidłowo pracował. W takich warunkach dochodzi do procesu fermentacji, czyli rozkładu węglowodanów znajdujących się w mące. Na skutek reakcji powstają kwas mlekowy i kwas octowy, które odpowiadają za charakterystyczny, kwaśny zapach chleba.

banner rejestracja zima1 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Jak zrobić zakwas na chleb? Sprawdzony przepis krok po kroku

    Przygotowanie zakwasu zajmuje przeważnie 5 dni. Hodowanie odbywa się w cyklach 24-godzinnych i 12-godzinnych. Należy codziennie o tej samej porze pilnować zakwasu np. o godzinie 7:00 i 19:00. Warto zacząć od zakwasu z mąki żytniej, ponieważ jest łatwiejszy do uzyskania. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

    • 240 g mąki żytniej (typ 2000)
    • 240 ml wody
    • wagi kuchennej
    • wyparzonego, czystego słoika o pojemności min. 1 l
    • drewnianej lub plastikowej łyżki (zaczyn może wchodzić w reakcję z metalem).

    Dzień 1 – wieczór (nastawianie)

    Do przygotowanego słoika wsypujemy 60 g mąki żytniej i 60 ml wody. Dokładnie mieszamy i nakrywamy słoik czystą ściereczką. Warto ją trochę uchylić, aby pozostawić dopływ powietrza. Słoik ustawiamy w ciepłym miejscu (np. obok kuchenki, kaloryfera).

    Dzień 2 – wieczór (dokarmianie)

    Mieszamy zakwas i dokarmiamy – do słoika wsypujemy 60 g mąki żytniej i 60 ml wody. Ponownie mieszamy i nakrywamy zakwas ściereczką.

    Dzień 3 – rano

    Należy zajrzeć do słoika i ewentualnie zamieszać zawartość łyżką, jeżeli zbliża się ona do brzegów.

    Dzień 3 – wieczór (dokarmianie)

    Mieszamy zawartość słoika i wsypujemy 60 g mąki i 60 ml wody. Ponownie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Nakrywamy ściereczką.

    Dzień 4 – rano

    Jeżeli zakwas zbliża się do brzegów, mieszamy zawartość słoika.

    Dzień 4 – wieczór (dokarmianie)

    Mieszamy zakwas i dodajemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody. Ponownie mieszamy łyżką i nakrywamy ściereczką.

    Dzień 5 – około południa

    Zakwas powinien być już gotowy. Prawidłowo zrobiony ma kwaśny zapach, konsystencję gęstej śmietany, a kolor od jasnobrązowego (młody) do ciemnobrązowego (dojrzały). Na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza (zakwas jest aktywny). Po dokarmianiu  zakwas może zwiększyć swoją objętość i wypłynąć ze słoika. Aby do tego nie dopuścić, wystarczy go zamieszać.

    Przechowywanie i dokarmianie zakwasu na chleb. Praktyczne porady

    Gotowy zakwas na chleb należy trzymać w lodówce i lekko przykryć np. gazą przytrzymaną gumką lub ręcznikiem papierowym, aby umożliwić dopływ powietrza. Zakwas powinno się dokarmiać raz na 1-2 tygodnie. Można go przechowywać wiele lat.

    Wiemy już, jak zrobić zakwas chlebowy, warto więc zacząć przygotowywać swoje pierwsze wypieki. Zakwas przyda się, gdy zechcemy przyrządzić chleb domowy, żurek w chlebie, chleb na kefirze czy chlebki do żurku.

    Polecane przepisy

    Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

    30 min Łatwy
    Mini hot dogi z sosem tatarskim

    Mini hot dogi z sosem tatarskim

    30 min
    Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    1 godz 11 min Łatwy
    Bułeczki mleczne

    Bułeczki mleczne

    25 min Łatwy
    Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    2 godz 17 min Łatwy
    Warzywne roladki na zimno z sosem tatarskim

    Warzywne roladki na zimno z sosem tatarskim

    29 min Łatwy

    Polecane artykuły

    Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
    Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
    Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
    Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
    Jak zwijać rogaliki?
    Jak zwijać rogaliki?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu