Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas to podstawowy składnik chleba. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami. Zakwas można przygotować zarówno z mąki pszennej razowej, jak i mąki żytniej. Sprawdź, jak zrobić zakwas do chleba!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czym jest zakwas i jak zrobić zaczyn na chleb?

Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić zakwas na chleb, warto dowiedzieć się, czym jest fermentacja i jak przebiega ten proces. Zakwas to nic innego jak mieszanka mąki i wody w odpowiednich proporcjach, którą trzeba umieścić na pewien czas w wysokiej temperaturze (25-30 stopni C). Dzięki temu zakwas dojrzeje i będzie prawidłowo pracował. W takich warunkach dochodzi do procesu fermentacji, czyli rozkładu węglowodanów znajdujących się w mące. Na skutek reakcji powstają kwas mlekowy i kwas octowy, które odpowiadają za charakterystyczny, kwaśny zapach chleba.

Jak zrobić zakwas na chleb? Sprawdzony przepis krok po kroku

Przygotowanie zakwasu zajmuje przeważnie 5 dni. Hodowanie odbywa się w cyklach 24-godzinnych i 12-godzinnych. Należy codziennie o tej samej porze pilnować zakwasu np. o godzinie 7:00 i 19:00. Warto zacząć od zakwasu z mąki żytniej, ponieważ jest łatwiejszy do uzyskania. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 240 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 240 ml wody
  • wagi kuchennej
  • wyparzonego, czystego słoika o pojemności min. 1 l
  • drewnianej lub plastikowej łyżki (zaczyn może wchodzić w reakcję z metalem).

Dzień 1 – wieczór (nastawianie)

Do przygotowanego słoika wsypujemy 60 g mąki żytniej i 60 ml wody. Dokładnie mieszamy i nakrywamy słoik czystą ściereczką. Warto ją trochę uchylić, aby pozostawić dopływ powietrza. Słoik ustawiamy w ciepłym miejscu (np. obok kuchenki, kaloryfera).

Dzień 2 – wieczór (dokarmianie)

Mieszamy zakwas i dokarmiamy – do słoika wsypujemy 60 g mąki żytniej i 60 ml wody. Ponownie mieszamy i nakrywamy zakwas ściereczką.

Dzień 3 – rano

Należy zajrzeć do słoika i ewentualnie zamieszać zawartość łyżką, jeżeli zbliża się ona do brzegów.

Dzień 3 – wieczór (dokarmianie)

Mieszamy zawartość słoika i wsypujemy 60 g mąki i 60 ml wody. Ponownie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Nakrywamy ściereczką.

Dzień 4 – rano

Jeżeli zakwas zbliża się do brzegów, mieszamy zawartość słoika.

Dzień 4 – wieczór (dokarmianie)

Mieszamy zakwas i dodajemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody. Ponownie mieszamy łyżką i nakrywamy ściereczką.

Dzień 5 – około południa

Zakwas powinien być już gotowy. Prawidłowo zrobiony ma kwaśny zapach, konsystencję gęstej śmietany, a kolor od jasnobrązowego (młody) do ciemnobrązowego (dojrzały). Na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza (zakwas jest aktywny). Po dokarmianiu  zakwas może zwiększyć swoją objętość i wypłynąć ze słoika. Aby do tego nie dopuścić, wystarczy go zamieszać.

Przechowywanie i dokarmianie zakwasu na chleb. Praktyczne porady

Gotowy zakwas na chleb należy trzymać w lodówce i lekko przykryć np. gazą przytrzymaną gumką lub ręcznikiem papierowym, aby umożliwić dopływ powietrza. Zakwas powinno się dokarmiać raz na 1-2 tygodnie. Można go przechowywać wiele lat.

Wiemy już, jak zrobić zakwas chlebowy, warto więc zacząć przygotowywać swoje pierwsze wypieki. Zakwas przyda się, gdy zechcemy przyrządzić chleb domowy, żurek w chlebie, chleb na kefirze czy chlebki do żurku.

Polecane przepisy

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy
Mini hot dogi z sosem tatarskim

Mini hot dogi z sosem tatarskim

30 min Łatwy
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

1 godz 11 min Łatwy
Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

25 min Łatwy
Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

1 godz 48 min Łatwy
Warzywne roladki na zimno z sosem tatarskim

Warzywne roladki na zimno z sosem tatarskim

29 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
rogaliki
Jak zwijać rogaliki?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu