Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?

Wbrew pozorom zakwas z buraków nie jest trudny w wykonaniu. Należy jednak trzymać się określonych zasad, by powstał idealny w smaku. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Do czego wykorzystać buraki kiszone? Sprawdź!

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kilka tygodni przed wigilią potrenować przyrządzanie zakwasu. Może on stać w chłodnym miejscu nawet 2-3 tygodnie. Jeżeli jednak brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowanie zakwasu z buraków, to możesz przygotować pyszny barszcz czerwony wykorzystując Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY uzyskując równie pyszny smak, odpowiednie doprawienie i idealny kolor!

Czym tak naprawdę jest zakwas z buraków i jak go spożywać?

Najprościej mówiąc, zakwas buraczany to płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Na skutek działania bakterii kwasu mlekowego odbywa się fermentacja. Bakterie rozkładają cukier zawarty w burakach i przekształcają go do formy kwasu mlekowego, który chroni buraki przed zepsuciem.

Zakwas z buraków nie dość, że znakomicie smakuje, to jeszcze jest prawdziwą bombą witaminową. Można go spożywać na surowo, zamiast octu do sałatek, na ciepło z przyprawami, a przede wszystkim jest idealną bazą do barszczu wigilijnego. Sok z buraków i kiszone buraki są podstawą wielu dań. Nie tylko stworzymy z nich pyszne zupy, dania wegetariańskie, barszcz czerwony domowy albo barszcz czerwony z soku z buraków, ale również bardziej wyszukane potrawy, takie jak tymbaliki z łososia czy carpaccio z buraka z gorgonzolą.

Poznaj sprawdzony przepis na zakwas na barszcz czerwony

 

W pierwszej kolejności należy przygotować ok. 500 g buraków. Obieramy je cienko ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Buraki bardzo barwią skórę, dlatego należy pamiętać o założeniu rękawiczek spożywczych. 4 ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. Następnie przystępujemy do przygotowania solanki. Wystarczy wlać pół litra wody do garnka i wsypać około pół łyżki soli. Aby lepiej się rozpuściła, można delikatnie podgrzać wodę.

 

Na dno czystego i wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsypujemy przyprawy: 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, plaster korzenia chrzanu, plaster korzenia imbiru, pół łyżeczki nasion kolendry, pół łyżeczki nasion kminku i pół łyżeczki nasion kopru. Umieszczamy w słoiku pokrojone buraki i zalewamy zimną solanką. Powinna dokładnie przykrywać buraki, tak by żaden kawałek nie wystawał ponad płyn. Następnie przykryj słoik zakrętką, ale jej nie zakręcając – gazy powstałe w procesie fermentacji muszą mieć ujście. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do szafki lub na blat kuchenny z dala od okna.

 

 

Jak kisić buraki? Fermentacja przebiega około 5-7 dni i w tym czasie należy codziennie zaglądać do zakwasu. Przez pierwsze 3 dni możemy zauważyć na powierzchni białą pianę, którą trzeba zebrać wyparzoną łyżką. Po upływie 5 dni próbujemy zakwas – powinien być lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą przypraw i buraków. Zakwas buraczany możemy pozostawić jeszcze na 2 dni, jeżeli smak jest mało wyrazisty.

 

 

Jak prawidłowo przechowywać zakwas na barszcz czerwony?

Przygotowując zakwas buraczany, możemy wykorzystać zarówno buraki kiszone, jak i zakwas, czyli sok z buraków. Wystarczy tylko przecedzić go przez sito i za pomocą lejka przelać do czystego wyparzonego słoika lub butelki. Dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Zakwas z buraków czerwonych można przechowywać w lodówce przez około kilka tygodni.

Polecane artykuły

5 zaskakujących pomysłów na pomidorową i barszcz z nowymi Koncentratami zup WINIARY
5 zaskakujących pomysłów na pomidorową i barszcz z nowymi Koncentratami zup WINIARY
Barszcz czerwony na chłodnik
Barszcz czerwony na chłodnik
11 sposobów na wigilijne zupy
11 sposobów na wigilijne zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu