Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Carpaccio z buraków

0
170 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Buraki
25 g
Ser blue
2 łyżek
Pestki słonecznika
1 pęczek
Szczypiorek
6 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Ocet balsamiczny
1 łyżka
Miód
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.73 g
Tłuszcze
16.51 g
Wartość energetyczna
187.9 kcal
Białko
2.41 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
30 min
Buraki ugotować w łupinkach.
Krok 2
10 min
Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Krok 3
5 min
Rozłożyć na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aby powstał gładki sos, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
120 min
Polać buraki i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Krok 5
5 min
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Carpaccio z buraków

Krok 1 z 5

Buraki ugotować w łupinkach.

Carpaccio z buraków

Krok 2 z 5

Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Carpaccio z buraków

Krok 3 z 5

Rozłożyć na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aby powstał gładki sos, doprawić solą i pieprzem.

Carpaccio z buraków

Krok 4 z 5

Polać buraki i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Carpaccio z buraków

Krok 5 z 5

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Tradycyjne dla kuchni włoskiej carpaccio w nowej odsłonie bez mięsa, ale za to z soczystymi, cienko pokrojonymi buraczkami. Carpaccio z buraków podajemy z uprażonym na złocisty kolor słonecznikiem, serem typu blue i świeżym szczypiorkiem.
Carpaccio z buraków to nie tylko idealna alternatywa dla osób nie jedzących mięsa, ale także codzienna porcja witamin.
Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika