Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY
Dodaj do CookBook

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ASIAKOCH
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  ml
Dressing figowo-musztardowy WINIARY
3 
Buraki
25  g
Ser blue
2  łyżek
Pestki słonecznika
1  pęczek
Szczypiorek
2  łyżek
Ocet balsamiczny
1  łyżka
Miód
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
6  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.9 g
Wartość energetyczna
226.9 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
2.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Carpaccio to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Pierwotna nazwa dania zawdzięcza swoją nazwę malarzowi Vittore Carpaccio, ponieważ kucharz przygotowujący to danie po raz pierwszy dostrzegł podobieństwo między barwą potrawy a kolorystyką dzieł wspomnianego artysty. Pierwotnie przygotowywało się je z bardzo cienko pokrojonego mięsa, np. carpaccio z polędwicy wołowej, cielęciny lub z ryby np. carpaccio z łososia, tuńczyka z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i ewentualnie kaparów. Z czasem termin ewoluował. Obecnie w wielu restauracjach można zjeść także carpaccio z buraka albo z cukinii.

Przepis na carpaccio z buraka zainteresuje w pierwszej kolejności wegetarian i wegan, lecz może być także atrakcyjna przystawką nie tylko dla jaroszy. Carpaccio z czerwonych buraków to najlepszy dowód na to, że te warzywa nadają się nie tylko do barszczu. Przygotujesz z nich także wykwintną, a przy tym niedrogą przekąskę. Klasyczne carpaccio z buraka to, tak samo jak wersja mięsna, cienkie plastry skropione odpowiednim sosem, podawane na talerzu razem z dodatkami.

Jak długo przygotowuje się carpaccio z buraczków? Trzeba liczyć na to niemal trzy godziny. Wszystko dlatego, że twarde buraki gotują się do miękkości dość długo. Co więcej, po skompletowaniu wszystkich składników potrawa powinna być jeszcze należycie schłodzona. Nie jest to zatem danie, które można zrobić tuż przed przybyciem gości. Jednak gdy zaplanujesz jego przyrządzenie z wyprzedzeniem, nie powinno sprawić Ci wiele kłopotów.

Jeśli nie wiesz, co podać na domowym przyjęciu, imprezie sylwestrowej czy rodzinnej uroczystości, carpaccio z buraczków czerwonych może być tym, czego szukasz. Danie jest smaczne i raczej każdemu odpowiada. Burak wspaniale komponuje się z serem, pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Nie dość, że mieszają się tu różne aromaty, to jeszcze na talerzu jest naprawdę kolorowo. A jeśli chcesz standardowy przepis na carpaccio z buraków czerwonych możesz twórczo rozwinąć dodając także rukolę, szalotkę czy kapary.

Przygotowując carpaccio z buraków czerwonych, możesz także eksperymentować z sosem. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do niego miodu lub musztardy. Gdy już opanujesz podstawową wersję przepisu, zawsze możesz spróbować czegoś nowego!

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    30 min
    Buraki ugotuj w łupinkach.
  • Krok 2

    10 min
    Ostudź, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Rozłóż na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aby powstał gładki sos, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    120 min
    Polej buraki i wstaw do lodówki na dwie godziny.
  • Krok 5

    5 min
    Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Przed podaniem posyp buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Krok 1 z 5

Buraki ugotuj w łupinkach.

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Krok 2 z 5

Ostudź, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Krok 3 z 5

Rozłóż na okrągłym talerzu. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aby powstał gładki sos, dopraw solą i pieprzem.

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Krok 4 z 5

Krok 4

Polej buraki i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Carpaccio z buraków z dressingiem WINIARY

Krok 5 z 5

Krok 5

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Przed podaniem posyp buraki pestkami słonecznika, pokruszonym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Tapas
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z patelni

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Carpaccio z buraków

    Carpaccio z buraków

    3 godz 5 min Łatwy
  • Grillowane carpaccio z cukinii

    Grillowane carpaccio z cukinii

    14 min Łatwy
  • Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

    Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Carpaccio z polędwicy wołowej

    Carpaccio z polędwicy wołowej

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu