Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Carpaccio z cukinii jest ciekawym pomysłem na wegetariańską przekąskę, którą z przyjemnością spróbują też miłośnicy mięsnych potraw. To alternatywa dla mięsnej wersji carpaccio. Chcesz przekonać się, jak smakuje to małe co nieco i dowiedzieć się, jak je przygotować? Już podpowiadamy!
Carpaccio z cukinii zrobisz w kilka chwil, w dodatku nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczy tylko cukinię pokroić w plastry, zgrillować je i doprawić odrobiną ulubionych przyprawdla podkręcenia smaku. Gotową cukinię układamy na talerzach, posypujemy ją startym serem i niewielką ilością kaparów (odsączonych z zalewy), a na to wykładamy świeże liście – możesz wykorzystać dowolną zieleniną, jaką akurat masz pod ręką. Pasuje tu też np. rukola, roszponka, listki młodego szpinaku itp. Teraz czas na sos. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek i sok z cytryny – tuż przed podaniem, polewamy nim nasze carpaccio z grillowanej cukinii.
Zobacz ten przepis na carpaccio z cukinii, przygotuj razem z nami włoski przysmak i ciesz się jego smakiem wspólnie z bliskimi. To będzie coś pysznego, nie będziesz żałować!
Przygotowanie
14 min
Krok 1
8 min
Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Cukinię pokrój w plastry. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułóż na nim plastry cukinii i podsmaż z obu stron. Posyp pieprzem i ulubionymi przyprawami, jeśli chcesz.
Krok 2
5 min
Grillowaną cukinię zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i posyp odrobiną kaparów oraz parmezanu (lub innego startego sera). Na wierzchu rozłóż rzeżuchę lub inne, świeże liście. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing, a następnie polej nim carpaccio z cukinii.
Krok 3
1 min
Przekąskę podawaj na zimno. Pasuje m.in. do grillowanych mięs lub jako dodatek do obiadu.
Krok 1
z
3
Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Cukinię pokrój w plastry. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułóż na nim plastry cukinii i podsmaż z obu stron. Posyp pieprzem i ulubionymi przyprawami, jeśli chcesz.
Krok 2
z
3
Grillowaną cukinię zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i posyp odrobiną kaparów oraz parmezanu (lub innego startego sera). Na wierzchu rozłóż rzeżuchę lub inne, świeże liście. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing, a następnie polej nim carpaccio z cukinii.
Krok 3
z
3
Przekąskę podawaj na zimno. Pasuje m.in. do grillowanych mięs lub jako dodatek do obiadu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0