Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowane carpaccio z cukinii
Dodaj do CookBook

Grillowane carpaccio z cukinii

(0)
14 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ANTONIO MELLA
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Cukinia
30  g
Kapary w zalewie
0.5  szklanka
Ulubiony ser żółty (starty)
100  ml
Sok z cytryny
4  łyżek
Oliwa z oliwek
30  g
Rzeżucha
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.1 g
Wartość energetyczna
181.1 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
5.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Carpaccio z cukinii jest ciekawym pomysłem na wegetariańską przekąskę, którą z przyjemnością spróbują też miłośnicy mięsnych potraw. To alternatywa dla mięsnej wersji carpaccio. Chcesz przekonać się, jak smakuje to małe co nieco i dowiedzieć się, jak je przygotować? Już podpowiadamy!

Carpaccio z cukinii zrobisz w kilka chwil, w dodatku nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczy tylko cukinię pokroić w plastry, zgrillować je i doprawić odrobiną ulubionych przypraw dla podkręcenia smaku. Gotową cukinię układamy na talerzach, posypujemy ją startym serem i niewielką ilością kaparów (odsączonych z zalewy), a na to wykładamy świeże liście – możesz wykorzystać dowolną zieleniną, jaką akurat masz pod ręką. Pasuje tu też np. rukola, roszponka, listki młodego szpinaku itp. Teraz czas na sos. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek i sok z cytryny – tuż przed podaniem,  polewamy nim nasze carpaccio z grillowanej cukinii.

Zobacz ten przepis na carpaccio z cukinii, przygotuj razem z nami włoski przysmak i ciesz się jego smakiem wspólnie z bliskimi. To będzie coś pysznego, nie będziesz żałować!

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    8 min
    Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Cukinię pokrój w plastry. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułóż na nim plastry cukinii i podsmaż z obu stron. Posyp pieprzem i ulubionymi przyprawami, jeśli chcesz.
  • Krok 2

    5 min
    Grillowaną cukinię zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i posyp odrobiną kaparów oraz parmezanu (lub innego startego sera). Na wierzchu rozłóż rzeżuchę lub inne, świeże liście. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing, a następnie polej nim carpaccio z cukinii.
  • Krok 3

    1 min
    Przekąskę podawaj na zimno. Pasuje m.in. do grillowanych mięs lub jako dodatek do obiadu.
Grillowane carpaccio z cukinii

Krok 1 z 3

Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Cukinię pokrój w plastry. Gdy tłuszcz będzie gorący, ułóż na nim plastry cukinii i podsmaż z obu stron. Posyp pieprzem i ulubionymi przyprawami, jeśli chcesz.

Grillowane carpaccio z cukinii

Krok 2 z 3

Grillowaną cukinię zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i posyp odrobiną kaparów oraz parmezanu (lub innego startego sera). Na wierzchu rozłóż rzeżuchę lub inne, świeże liście. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing, a następnie polej nim carpaccio z cukinii.

Grillowane carpaccio z cukinii

Krok 3 z 3

Przekąskę podawaj na zimno. Pasuje m.in. do grillowanych mięs lub jako dodatek do obiadu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Tapas
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane krążki kukurydzy

    Grillowane krążki kukurydzy

    36 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    35 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu