Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

(1)
120 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Buraki
1  główka
Czosnek
2 
Cebula
2  łyżek
Sól
1  plaster
Chleb żytni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.73 g
Węglowodany
231.23 g
Tłuszcze
4.59 g
Wartość energetyczna
1047.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają.
Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.

Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>

Przygotowanie

7235 min
  • Krok 1

    15 min
    Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
  • Krok 3

    5 min
    Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
  • Krok 4

    7200 min
    Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.
Zakwas z buraków czerwonych

Krok 1 z 5

Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 2 z 5

Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 3 z 5

Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 4 z 5

Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 5 z 5

Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
t tadeusz

300

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kiszone rzodkiewki

    Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy
  • Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu