Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zakwas z buraków czerwonych
Dodaj do CookBook

Zakwas z buraków czerwonych

(1)
120 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Buraki
1  główka
Czosnek
2 
Cebula
2  łyżek
Sól
1  plaster
Chleb żytni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
231.2 g
Wartość energetyczna
1047.8 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
38.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają.
Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.

Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>

Przygotowanie

7235 min
  • Krok 1

    15 min
    Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
  • Krok 3

    5 min
    Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
  • Krok 4

    7200 min
    Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.
Zakwas z buraków czerwonych

Krok 1 z 5

Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 2 z 5

Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 3 z 5

Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 4 z 5

Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 5 z 5

Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

tadeusz

300
Anonim (niezweryfikowany) 12/30/2020-04:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek

    72 godz 28 min Łatwy
  • Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Barszcz czerwony na zakwasie

    Barszcz czerwony na zakwasie

    1 godz 21 min Średni
  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu