Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zakwas z buraków czerwonych

(0)
120 godz 35 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Buraki
1  główka
2 
Cebula
2  łyżek
Sól
1  plaster
Chleb żytni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.73 g
Węglowodany
231.23 g
Tłuszcze
4.59 g
Wartość energetyczna
1047.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

7235 min
Krok 1
15 min
Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
Krok 2
10 min
Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
Krok 3
5 min
Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
Krok 4
7200 min
Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
Krok 5
5 min
Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.
Zakwas z buraków czerwonych

Krok 1 z 5

Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 2 z 5

Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 3 z 5

Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 4 z 5

Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.

Zakwas z buraków czerwonych

Krok 5 z 5

Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.

Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają.
Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.

Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha