Zakwas z buraków czerwonych
7235min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
38.73 g
Węglowodany
231.23 g
Tłuszcze
4.59 g
Wartość energetyczna
1047.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
7235 min
Krok 1
15 min
Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
Krok 2
10 min
Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
Krok 3
5 min
Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
Krok 4
7200 min
Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
Krok 5
5 min
Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.
Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają.
Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.
Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>
Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.
Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>
Komentarze 1