Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony na zakwasie

(0)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki
1  l
przegotowana i ostudzona woda
1  łyżka
Sól morska lub himalajska
2 
Listek laurowy
3  ząbków
Czosnek
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  kg
Buraki
1  paczka
Włoszczyzna
0.5  l
Zakwas z buraków
10  g
Suszone grzyby
2 
Listek laurowy
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.5 g
Wartość energetyczna
218.1 kcal
Tłuszcze
1.2 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wytrawny barszcz czerwony przygotowany na zakwasie można podać w wigilię w towarzystwie uszek, pasztecików lub drożdżowych bułeczek. Przygotowanie zakwasu zajmuje tylko chwilę, lecz trzeba na niego cierpliwie poczekać około tygodnia. Niecierpliwi mogą dołożyć do niego kawałek dobrego żytniego domowego pieczywa, który skróci czas kiszenia do 4-5 dni. Barszcz czerwony na zakwasie będzie niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji!

Przygotowanie zakwasu na barszcz może wydawać się trudne, jednak wystarczy tylko odrobina cierpliwości. Na początku rozpuszczamy sól w litrze przegotowanej i ostudzonej wody. Buraki musimy umyć i cienko obrać, a następnie pokroić w plastry. Układamy je ciasno w czystym i wyparzonym garnku. Co jakiś czas przekładamy buraki zielem angielskim, liściem laurowym i pokrojonym czosnkiem. Kiedy wszystko już ułożymy, możemy zalać buraki wcześniej przygotowaną wodą. Warzywa muszą być nią całkowicie przykryte. Następnie zakrywamy garnek ściereczką lub gazą i odstawiamy go w ciepłe miejsce. Teraz przez kilka dni będzie działa się magia i cała nasza zupa będzie „pracować”, czyli będzie odbywał się proces fermentacji. Jeśli po tym czasie zauważymy pleśń na powierzchni zakwasu, niestety trzeba go wyrzucić i nastawić nowy. Jeśli z kolei widzimy zwykłą pianę, to jest to normalne i nie musimy się niczym martwić- to po prostu dwutlenek węgla. Po tygodniu zakwas z buraków jest gotowy i możemy przelać go do butelki. Pół przygotowanej porcji zużyjemy do barszczu, a pół możemy wypić.

Dzień przed gotowaniem zupy musimy namoczyć suszone grzyby. Po całej nocy moczenia możemy przystąpić do gotowania. Buraki należy umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Następnie dodajemy włoszczyznę, przyprawy, czosnek i wlewamy grzyby razem z wodą, w której były moczone. Zupa musi gotować się na najmniejszym ogniu do miękkości warzyw. Zwracajmy uwagę, żeby nie wrzała. Potem dodajemy zakwas na barszcz czerwony, podgrzewamy chwilę, ale nadal nie zagotowujemy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, odrobiną cukru i kwaskiem cytrynowym.

Barszcz czerwony na zakwasie to pyszna zupa, która jest efektem naszej cierpliwości i pracy. To tradycyjny element każdej kolacji wigilijnej. Są osoby, które nie wyobrażają sobie tego wydarzenia bez barszczu z uszkami. Danie przygotowane od podstaw smakuje najlepiej, a uśmiech na twarzach gości cieszy jeszcze bardziej. Warto czasem włożyć więcej wysiłku w jakąś potrawę, żeby zachwycić innych i dać im powód do radości. Smacznego!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    1 min
    W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.
  • Krok 2

    7 min
    Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.
  • Krok 3

    5 min
    Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.
  • Krok 4

    1 min
    Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).
  • Krok 5

    1 min
    Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.
  • Krok 6

    60 min
    Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.
  • Krok 7

    5 min
    Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
  • Krok 8

    1 min
    Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.
Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 1 z 8

W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 2 z 8

Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 3 z 8

Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 4 z 8

Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 5 z 8

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 6 z 8

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 7 z 8

Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 8 z 8

Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu