Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony na zakwasie

0
1 godz 21 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Buraki
1  l
przegotowana i ostudzona woda
1  łyżka
Sól morska lub himalajska
2 
Listek laurowy
3  ząbków
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  kg
Buraki
1  paczka
Włoszczyzna
0.5  l
Zakwas z buraków
10  g
Suszone grzyby
2 
Listek laurowy
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.34 g
Węglowodany
47.47 g
Tłuszcze
1.19 g
Wartość energetyczna
218.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
1 min
W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.
Krok 2
7 min
Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.
Krok 3
5 min
Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.
Krok 4
1 min
Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).
Krok 5
1 min
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.
Krok 6
60 min
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.
Krok 7
5 min
Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
Krok 8
1 min
Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.
Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 1 z 8

W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 2 z 8

Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 3 z 8

Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 4 z 8

Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 5 z 8

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 6 z 8

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 7 z 8

Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 8 z 8

Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.

Wytrawny barszcz czerwony przygotowany na zakwasie można podać w wigilię w towarzystwie uszek, pasztecików lub drożdżowych bułeczek. Przygotowanie zakwasu zajmuje tylko chwilę, lecz trzeba na niego cierpliwie poczekać około tygodnia. Niecierpliwi mogą dołożyć do niego kawałek dobrego żytniego domowego pieczywa, który skróci czas kiszenia do 4-5 dni. Barszcz czerwony na zakwasie będzie niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika