Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony na zakwasie

(0)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki
1  l
przegotowana i ostudzona woda
1  łyżka
Sól morska lub himalajska
2 
Listek laurowy
3  ząbków
Czosnek
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  kg
Buraki
1  paczka
Włoszczyzna
0.5  l
Zakwas z buraków
10  g
Suszone grzyby
2 
Listek laurowy
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.34 g
Węglowodany
47.47 g
Tłuszcze
1.19 g
Wartość energetyczna
218.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wytrawny barszcz czerwony przygotowany na zakwasie można podać w wigilię w towarzystwie uszek, pasztecików lub drożdżowych bułeczek. Przygotowanie zakwasu zajmuje tylko chwilę, lecz trzeba na niego cierpliwie poczekać około tygodnia. Niecierpliwi mogą dołożyć do niego kawałek dobrego żytniego domowego pieczywa, który skróci czas kiszenia do 4-5 dni. Barszcz czerwony na zakwasie będzie niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    1 min
    W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.
  • Krok 2

    7 min
    Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.
  • Krok 3

    5 min
    Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.
  • Krok 4

    1 min
    Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).
  • Krok 5

    1 min
    Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.
  • Krok 6

    60 min
    Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.
  • Krok 7

    5 min
    Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
  • Krok 8

    1 min
    Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.
Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 1 z 8

W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuszczamy sól.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 2 z 8

Buraki dokładnie myjemy, cienko obieramy, kroimy w plastry, ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku, najlepiej glinianym, od czasu do czasu przekładając je ziołami i czosnkiem pokrojonym w plastry.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 3 z 8

Zalewamy buraki przegotowaną i wystudzoną wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Na powierzchni zakwasu wytworzy się mniejsza lub większa piana – to normalne. Gdyby jednak pojawiła się pleśń, trzeba zakwas wyrzucić i nastawić nowy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 4 z 8

Zakwas będzie gotowy w ciągu tygodnia – połowę zużyjemy do przygotowania barszczu, drugą połowę można przelać do butelki i przechowywać w lodówce tydzień czasu (do następnego barszczu na zakwasie lub „do wypicia”).

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 5 z 8

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 6 z 8

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy 3l zimnej wody, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu lub najmniejszej mocy płyty, gotujemy do miękkości warzyw, uważając, żeby barszcz nie wrzał, a tylko „pyrkał” jak rosół.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 7 z 8

Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.

Barszcz czerwony na zakwasie

Krok 8 z 8

Barszcz czerwony na zakwasie doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    2 godz 29 min Łatwy
  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

    2 godz 2 min Średni
  • Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    2 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu