Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone pierogi z kapustą

0
306 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 ml
Mleko
50 g
Drożdże świeże
500 g
Mąka
3 
Żółtko
1 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Sól
80 g
Masło
1 
Jajko
1 łyżka
Kminek
500 g
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
5 kulek
Ziele angielskie
1 
Cebula
2 łyżek
Olej
2 łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

306 min
Krok 1
10 min
Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj drewnianą łyżką, dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Na końcu dodaj stopione masło, wyrób.
Krok 2
30 min
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 3
65 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, ostudź, odsącz, wyjmij liście i ziarenka ziela.
Krok 4
60 min
Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na godzinę (najlepiej zrób to dzień wcześniej i zostaw grzyby na noc w wodzie).
Krok 5
60 min
Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem bulionu, przez około 1 godzinę, odsącz.
Krok 6
5 min
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno pokrój.
Krok 7
5 min
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 8
5 min
Grzyby, cebulę i kapustę wymieszaj. Dopraw do smaku, przełóż na patelnię z masłem, podsmaż i ostudź.
Krok 9
15 min
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój kółka większe od szklanki, do każdego włóż łyżeczkę nadzienia i zlep pierożki.
Krok 10
15 min
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 11
5 min
Posmaruj pierożki jajkiem, posyp kminkiem w ziarnach.
Krok 12
30 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blachę z pierogami i piecz 20-30 minut.
Krok 13
1 min
Pierożki podawaj z filiżanką rozpuszczonego we wrzątku Barszczu czerwonego.
Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 1 z 13

Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj drewnianą łyżką, dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Na końcu dodaj stopione masło, wyrób.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 2 z 13

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 3 z 13

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, ostudź, odsącz, wyjmij liście i ziarenka ziela.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 4 z 13

Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na godzinę (najlepiej zrób to dzień wcześniej i zostaw grzyby na noc w wodzie).

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 5 z 13

Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem bulionu, przez około 1 godzinę, odsącz.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 6 z 13

Ugotowaną kapustę i grzyby drobno pokrój.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 7 z 13

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 8 z 13

Grzyby, cebulę i kapustę wymieszaj. Dopraw do smaku, przełóż na patelnię z masłem, podsmaż i ostudź.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 9 z 13

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój kółka większe od szklanki, do każdego włóż łyżeczkę nadzienia i zlep pierożki.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 10 z 13

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 11 z 13

Posmaruj pierożki jajkiem, posyp kminkiem w ziarnach.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 12 z 13

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blachę z pierogami i piecz 20-30 minut.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 13 z 13

Pierożki podawaj z filiżanką rozpuszczonego we wrzątku Barszczu czerwonego.

Pieczone pierogi z kapustą to doskonały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. Pyszne pierogi z ciastem drożdżowym przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi. Do farszu z kapustą i suszonymi grzybami wykorzystaj dodatkowo Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, dzięki któremu pierogi będą miały wspaniały grzybowy aromat, który przypomni wszystkim domownikom, że święta już nadchodzą. A do przygotowania barszczu wybierz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika