Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym
Dodaj do CookBook

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

(3)
3 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
250  ml
Mleko
50  g
Drożdże świeże
500  g
Mąka pszenna
3 
Żółtko
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól
100  g
Masło
1 
Jajko
1  łyżka
Kminek
500  g
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
1 
Cebula
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.6 g
Wartość energetyczna
379.4 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczone pierogi z kapustą to doskonały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. Pyszne pierogi z ciastem drożdżowym przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi. Do farszu z kapustą i suszonymi grzybami wykorzystaj dodatkowo Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, dzięki któremu pierogi będą miały wspaniały grzybowy aromat, który przypomni wszystkim domownikom, że święta już nadchodzą. A do przygotowania barszczu wybierz Barszcz czerwony Ekspresowy WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (możesz zrobić to dzień wcześniej i zostawić grzyby do moczenia na całą noc).
  • Krok 2

    60 min
    Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY - przez około godzinę.
  • Krok 3

    60 min
    Równocześnie przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie ostudź, odsącz i wyjmij przyprawy.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj ciasto na pierogi. Mleko delikatnie podgrzej i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże i rozetrzyj je drewnianą łyżką. Połącz z mąką, odrobiną soli i cukru oraz żółtkami i wyrób ciasto. Na końcu dodaj 80 g roztopionego masła i ponownie zagnieć całość. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Krok 5

    20 min
    Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na oleju, a ugotowaną wcześniej kapustę i grzyby drobno posiekaj. Wymieszaj je ze sobą, dopraw do smaku solą i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 6

    15 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka (większe od szklanki). Na każdym ułóż łyżeczkę farszu z kapusty, zlep brzegi pierogów i układaj je na blasze do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 7

    30 min
    Przed wstawieniem blachy do piekarnika, posmaruj pierożki jajkiem i posyp ziarnami kminku. Piecz przez 20 – 30 minut.
  • Krok 8

    15 min
    Gotowe pierogi podawaj z barszczem przygotowanym na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.
Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 1 z 8

Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (możesz zrobić to dzień wcześniej i zostawić grzyby do moczenia na całą noc).

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 2 z 8

Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY - przez około godzinę.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 3 z 8

Równocześnie przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie ostudź, odsącz i wyjmij przyprawy.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 4 z 8

Przygotuj ciasto na pierogi. Mleko delikatnie podgrzej i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże i rozetrzyj je drewnianą łyżką. Połącz z mąką, odrobiną soli i cukru oraz żółtkami i wyrób ciasto. Na końcu dodaj 80 g roztopionego masła i ponownie zagnieć całość. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 5 z 8

Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na oleju, a ugotowaną wcześniej kapustę i grzyby drobno posiekaj. Wymieszaj je ze sobą, dopraw do smaku solą i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostudzenia.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 6 z 8

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka (większe od szklanki). Na każdym ułóż łyżeczkę farszu z kapusty, zlep brzegi pierogów i układaj je na blasze do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 7 z 8

Przed wstawieniem blachy do piekarnika, posmaruj pierożki jajkiem i posyp ziarnami kminku. Piecz przez 20 – 30 minut.

Pieczone pierogi z kapustą z barszczem czerwonym

Krok 8 z 8

Gotowe pierogi podawaj z barszczem przygotowanym na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni
  • Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

    Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

    1 godz 36 min Średni
  • Zupa z pieczonej cebuli

    Zupa z pieczonej cebuli

    2 godz 11 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu