Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczone pierogi z  kapustą
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11g / 12%
Węglowodany
43.6g / 48%
Tłuszcze
15.8g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczone pierogi z kapustą

+

Pieczone pierogi z kapustą

Wróć

Pieczone pierogi z kapustą

(3)
3 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
250  ml
Mleko
50  g
Drożdże świeże
500  g
Mąka pszenna
3 
Żółtko
1  łyżeczka
Cukier
1  szczypta
Sól
100  g
Masło
1 
Jajko
1  łyżka
Kminek
500  g
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
1 
Cebula
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.01 g
Węglowodany
43.59 g
Tłuszcze
15.84 g
Wartość energetyczna
379.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczone pierogi z kapustą to doskonały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. Pyszne pierogi z ciastem drożdżowym przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi. Do farszu z kapustą i suszonymi grzybami wykorzystaj dodatkowo Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, dzięki któremu pierogi będą miały wspaniały grzybowy aromat, który przypomni wszystkim domownikom, że święta już nadchodzą. A do przygotowania barszczu wybierz Barszcz czerwony Ekspresowy WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (możesz zrobić to dzień wcześniej i zostawić grzyby do moczenia na całą noc).
  • Krok 2

    60 min
    Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY - przez około godzinę.
  • Krok 3

    60 min
    Równocześnie przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie ostudź, odsącz i wyjmij przyprawy.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj ciasto na pierogi. Mleko delikatnie podgrzej i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże i rozetrzyj je drewnianą łyżką. Połącz z mąką, odrobiną soli i cukru oraz żółtkami i wyrób ciasto. Na końcu dodaj 80 g roztopionego masła i ponownie zagnieć całość. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Krok 5

    20 min
    Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na oleju, a ugotowaną wcześniej kapustę i grzyby drobno posiekaj. Wymieszaj je ze sobą, dopraw do smaku solą i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 6

    15 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka (większe od szklanki). Na każdym ułóż łyżeczkę farszu z kapusty, zlep brzegi pierogów i układaj je na blasze do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 7

    30 min
    Przed wstawieniem blachy do piekarnika, posmaruj pierożki jajkiem i posyp ziarnami kminku. Piecz przez 20 – 30 minut.
  • Krok 8

    15 min
    Gotowe pierogi podawaj z barszczem przygotowanym na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.
Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 1 z 8

Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (możesz zrobić to dzień wcześniej i zostawić grzyby do moczenia na całą noc).

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 2 z 8

Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY - przez około godzinę.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 3 z 8

Równocześnie przygotuj kapustę. Odciśnij ją z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie ostudź, odsącz i wyjmij przyprawy.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 4 z 8

Przygotuj ciasto na pierogi. Mleko delikatnie podgrzej i wlej do miski. Dodaj pokruszone drożdże i rozetrzyj je drewnianą łyżką. Połącz z mąką, odrobiną soli i cukru oraz żółtkami i wyrób ciasto. Na końcu dodaj 80 g roztopionego masła i ponownie zagnieć całość. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 5 z 8

Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na oleju, a ugotowaną wcześniej kapustę i grzyby drobno posiekaj. Wymieszaj je ze sobą, dopraw do smaku solą i podsmaż na maśle. Pozostaw do ostudzenia.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 6 z 8

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka (większe od szklanki). Na każdym ułóż łyżeczkę farszu z kapusty, zlep brzegi pierogów i układaj je na blasze do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200℃.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 7 z 8

Przed wstawieniem blachy do piekarnika, posmaruj pierożki jajkiem i posyp ziarnami kminku. Piecz przez 20 – 30 minut.

Pieczone pierogi z  kapustą

Krok 8 z 8

Gotowe pierogi podawaj z barszczem przygotowanym na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    1 godz 9 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

    Barszcz czerwony z uszkami z pieczoną cebulą

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu