Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
6.8g / 7%
Węglowodany
33.1g / 38%
Tłuszcze
21.7g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

+

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Wróć

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  główka
Czosnek (mały)
10  g
Suszone grzyby
1  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Ciasto francuskie
300  g
Bigos lub świąteczna kapusta z grzybami zero waste
1 
Ziemniaki ugotowane
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.81 g
Węglowodany
33.15 g
Tłuszcze
21.72 g
Wartość energetyczna
381.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz czerwony zdarza się nam popijać czysty, jednak najlepiej smakuje z dodatkami, których nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Co powiecie na kulebiak, przygotowany z ciasta francuskiego? Chrupki na zewnątrz, delikatny w środku, przypadnie do gustu każdemu. Jego nadzienie może być klasyczne lub stworzone ze składników, które lubicie i akurat posiadacie w kuchni i nic się nie zmarnuje!

W wielu dbających o tradycję domach, barszcz czerwony to pierwsza potrawa w menu wigilijnym. Jego intensywny kolor, wyrazisty smak i cudowny aromat mają niesamowitą moc, skupiającą przy stole bliskie sobie osoby. Tę wyjątkową zupę warto przyrządzać także w inne dni, bo jest rozgrzewająca, pyszna i pełna składników odżywczych.

Barszcz, wedle gustu domowników, możemy podawać na wiele różnorodnych sposobów. Najczęściej znajdziemy w nim uszka z kapustą i grzybami lub mięsem, a także popularne w kuchni litewskiej kołduny. Barszcz czerwony świetnie smakuje także z dodatkiem ugotowanej fasoli lub pokrojonymi ziemniakami. A to nie wszystko!

Barszcz sprawdzi się też w towarzystwie mięciutkich pasztecików, chrupiących krokietów lub bohatera dzisiejszego przepisu: zawijańca w kruchym cieście francuskim. Wypełniony specjalnie przygotowanym farszem lub tym co macie już gotowe, w tym przypadku bigosem i ziemniakami z obiadu,  wprost idealnie skomponuje się z tą aromatyczną zupą. Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    3 min
    Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Krok 2

    1 min
    Jajko roztrzepujemy widelcem.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Na połowie ciasta rozkładamy farsz. Ciasto zawijamy w formę chlebka, dokładnie łącząc brzegi i zawijając je do środka.
  • Krok 4

    1 min
    Kulebiak możemy ozdobić pozostałym ciastem lub delikatnie naciąć jego wierzch nożem dla uzyskania ciekawej formy po upieczeniu.
  • Krok 5

    45 min
    Gotowy do pieczenia kulebiak smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180°C. Kulebiak pieczemy ok. 35-45 min.
  • Krok 6

    5 min
    Do garnka wlewamy wodę potrzebną do przygotowania barszczu. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby oraz majeranek. Kiedy woda się zagotuje dodajemy barszcz ekspresowy WINIARY i gotujemy ok. 2 min.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz podajemy z porcją kulebiaka.
Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 1 z 7

Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 2 z 7

Jajko roztrzepujemy widelcem.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 3 z 7

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Na połowie ciasta rozkładamy farsz. Ciasto zawijamy w formę chlebka, dokładnie łącząc brzegi i zawijając je do środka.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 4 z 7

Kulebiak możemy ozdobić pozostałym ciastem lub delikatnie naciąć jego wierzch nożem dla uzyskania ciekawej formy po upieczeniu.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 5 z 7

Gotowy do pieczenia kulebiak smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180°C. Kulebiak pieczemy ok. 35-45 min.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 6 z 7

Do garnka wlewamy wodę potrzebną do przygotowania barszczu. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby oraz majeranek. Kiedy woda się zagotuje dodajemy barszcz ekspresowy WINIARY i gotujemy ok. 2 min.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 7 z 7

Barszcz podajemy z porcją kulebiaka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Ciasto francuskie

    Ciasto francuskie

    4 godz 50 min Średni
  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

    Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

    2 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu