Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz czerwony zdarza się nam popijać czysty, jednak najlepiej smakuje z dodatkami, których nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Co powiecie na kulebiak, przygotowany z ciasta francuskiego? Chrupki na zewnątrz, delikatny w środku, przypadnie do gustu każdemu. Jego nadzienie może być klasyczne lub stworzone ze składników, które lubicie i akurat posiadacie w kuchni i nic się nie zmarnuje!
W wielu dbających o tradycję domach, barszcz czerwony to pierwsza potrawa w menu wigilijnym. Jego intensywny kolor, wyrazisty smak i cudowny aromat mają niesamowitą moc, skupiającą przy stole bliskie sobie osoby. Tę wyjątkową zupę warto przyrządzać także w inne dni, bo jest rozgrzewająca, pyszna i pełna składników odżywczych.
Barszcz, wedle gustu domowników, możemy podawać na wiele różnorodnych sposobów. Najczęściej znajdziemy w nim uszka z kapustą i grzybami lub mięsem, a także popularne w kuchni litewskiej kołduny. Barszcz czerwony świetnie smakuje także z dodatkiem ugotowanej fasoli lub pokrojonymi ziemniakami. A to nie wszystko!
Barszcz sprawdzi się też w towarzystwie mięciutkich pasztecików, chrupiących krokietów lub bohatera dzisiejszego przepisu: zawijańca w kruchym cieście francuskim. Wypełniony specjalnie przygotowanym farszem lub tym co macie już gotowe, w tym przypadku bigosem i ziemniakami z obiadu, wprost idealnie skomponuje się z tą aromatyczną zupą. Smacznego!
Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Jajko roztrzepujemy widelcem.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Na połowie ciasta rozkładamy farsz. Ciasto zawijamy w formę chlebka, dokładnie łącząc brzegi i zawijając je do środka.
Kulebiak możemy ozdobić pozostałym ciastem lub delikatnie naciąć jego wierzch nożem dla uzyskania ciekawej formy po upieczeniu.
Gotowy do pieczenia kulebiak smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180°C. Kulebiak pieczemy ok. 35-45 min.
Do garnka wlewamy wodę potrzebną do przygotowania barszczu. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby oraz majeranek. Kiedy woda się zagotuje dodajemy barszcz ekspresowy WINIARY i gotujemy ok. 2 min.
Barszcz podajemy z porcją kulebiaka.