Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bigos z kapusty kiszonej
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
61.5g / 46%
Węglowodany
33.2g / 26%
Tłuszcze
16.6g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bigos z kapusty kiszonej

+

Bigos z kapusty kiszonej

Wróć

Bigos z kapusty kiszonej

(2)
3 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400  g
Kiełbasa wieprzowa
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5  kulek
Owoce jałowca
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kminek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
61.51 g
Węglowodany
33.17 g
Tłuszcze
16.6 g
Wartość energetyczna
524.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Smak polskiego bigosu zna każdy, jednak wielu osobom kojarzy się głównie z daniem świątecznym. Tymczasem jest to znakomita propozycja na obiad również w dzień powszedni. Można przygotować większą porcję i przechowywać w słoiku lub w zamrażarce, by szybko wyczarować obiad, gdy brakuje czasu na gotowanie. Dłuższe przechowywanie podkręca tylko jego smak. Bigos z kapusty kiszonej jest obowiązkową pozycją w kuchni, w której królują dania jednogarnkowe.
Nie wystarczy jednak wiedzieć, jak zrobić bigos, ale też jak go doprawić, by urzekał aromatem. Na początek odciśnij kapustę z nadmiaru soku, zalej wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Wcześniej umyj grzyby i namaczaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie również je ugotuj i pokrój w paseczki. Nie wylewaj wody.
Następnie pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pokrojoną cebulką, jałowcem i Kostkami Mięsnymi WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś, aż mięso stanie się miękkie. Potem dodaj je do kapusty. Smak bigosu wzmocni dodatek pokrojonej kiełbasy, śliwek i koncentratu pomidorowego. Nie powinno w nim zabraknąć także majeranku i pieprzu.
Sekretem tego, jak ugotować bigos z kiszonej kapusty, który nie wywoła niestrawności, jest kminek. Zaparz go wrzątkiem i przecedź wywar do bigosu, ziarenka wyrzuć. Tak przygotowany bigos możesz podawać ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie

213 min
  • Krok 1

    2 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.
  • Krok 2

    35 min
    Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  • Krok 3

    120 min
    Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Ugotuj grzyby.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.
  • Krok 6

    10 min
    Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.
  • Krok 7

    15 min
    Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  • Krok 8

    5 min
    Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 9

    1 min
    Dopraw majerankiem i pieprzem.
  • Krok 10

    4 min
    Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  • Krok 11

    1 min
    Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Bigos z kapusty kiszonej

Krok 1 z 11

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 2 z 11

Zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 3 z 11

Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 4 z 11

Ugotuj grzyby.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 5 z 11

Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 6 z 11

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 7 z 11

Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 8 z 11

Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 9 z 11

Dopraw majerankiem i pieprzem.

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 10 z 11

Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

Bigos z kapusty kiszonej

Krok 11 z 11

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
s smakosz

Jak rozumiem według firmy Winiary bigos z mięsem i kiełbasą, ale bez kostek smakowych to już nie jest bigos?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    55 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Sos grzybowy

    Sos grzybowy

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu