Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos

0
213 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone grzyby
1 kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400 g
Kiełbasa wieprzowa
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5 kulek
Owoce jałowca
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżeczka
Kminek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
699.13 kcal
Węglowodany
30.75 g
Tłuszcze
39.04 g
Białko
56.55 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

213 min
Krok 1
2 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.
Krok 2
35 min
Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
Krok 3
120 min
Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.
Krok 4
15 min
Ugotuj grzyby.
Krok 5
5 min
Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.
Krok 6
10 min
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.
Krok 7
15 min
Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
Krok 8
5 min
Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
Krok 9
1 min
Dopraw majerankiem i pieprzem.
Krok 10
4 min
Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
Krok 11
1 min
Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Bigos

Krok 1 z 11

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku.

Bigos

Krok 2 z 11

Zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos

Krok 3 z 11

Grzyby umyj i namocz na ok. 2 godziny.

Bigos

Krok 4 z 11

Ugotuj grzyby.

Bigos

Krok 5 z 11

Następnie pokrój grzyby w paseczki, wodę po gotowaniu zachowaj do bigosu.

Bigos

Krok 6 z 11

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne.

Bigos

Krok 7 z 11

Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos

Krok 8 z 11

Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

Bigos

Krok 9 z 11

Dopraw majerankiem i pieprzem.

Bigos

Krok 10 z 11

Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

Bigos

Krok 11 z 11

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Smak polskiego bigosu zna każdy, jednak wielu osobom kojarzy się głównie z daniem świątecznym. Tymczasem jest to znakomita propozycja na obiad również w dzień powszedni. Można przygotować większą porcję i przechowywać w słoiku lub w zamrażarce, by szybko wyczarować obiad, gdy brakuje czasu na gotowanie. Dłuższe przechowywanie podkręca tylko jego smak. Bigos z kapusty kiszonej jest obowiązkową pozycją w kuchni, w której królują dania jednogarnkowe.




Nie wystarczy jednak wiedzieć, jak zrobić bigos, ale też jak go doprawić, by urzekał aromatem. Na początek odciśnij kapustę z nadmiaru soku, zalej wodą i gotuj, aż stanie się miękka. Wcześniej umyj grzyby i namaczaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie również je ugotuj i pokrój w paseczki. Nie wylewaj wody.




Następnie pokrój mięso w kostkę i podsmaż razem z pokrojoną cebulką, jałowcem i Kostkami Mięsnymi WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś, aż mięso stanie się miękkie. Potem dodaj je do kapusty. Smak bigosu wzmocni dodatek pokrojonej kiełbasy, śliwek i koncentratu pomidorowego. Nie powinno w nim zabraknąć także majeranku i pieprzu.




Sekretem tego, jak ugotować bigos z kiszonej kapusty, który nie wywoła niestrawności, jest kminek. Zaparz go wrzątkiem i przecedź wywar do bigosu, ziarenka wyrzuć. Tak przygotowany bigos możesz podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika