Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos myśliwski

(6)
2 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400  g
Kiełbasa
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5 
Jałowiec
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kminek
trochę
Pieprz
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
59.94 g
Węglowodany
41.09 g
Tłuszcze
39.52 g
Wartość energetyczna
741.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
30 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
Krok 2
35 min
Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Krok 3
60 min
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki mięsne WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.
Krok 4
4 min
Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.
Krok 5
1 min
Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.
Krok 6
5 min
Zagotuj całość.
Bigos myśliwski

Krok 1 z 6

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 2 z 6

Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.

Bigos myśliwski

Krok 3 z 6

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki mięsne WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 4 z 6

Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.

Bigos myśliwski

Krok 5 z 6

Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.

Bigos myśliwski

Krok 6 z 6

Zagotuj całość.

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
59.9g / 32%
Węglowodany
41.1g / 21%
Tłuszcze
39.5g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Marcin
.

Jak można użyć kostki do prawdziwego bigosu to jest profanacja

Winiary
.
Expert

Kostka bywa ratunkiem, kiedy ktoś nie ma czasu na gotowanie tradycyjnego rosołu. Samodzielnie przygotowany bulion również wchodzi tutaj w grę - możesz potraktować nasz przepis jako inspirację do własnych działań w kuchni :) Pozdrawiamy!

P POLA
.

Uwielbiam ten bigos 😍

Winiary
.
Expert

Pola, miło nam to słyszeć!

M Maja
.

Co się stało ze stroną i komentarzami? Jeszcze miesiąc temu korzystałam i komentarze były bardzo pomocne. Do tego przepis jest zmodyfikowany! W składnikach jest kumin a nie kminek jak być powinno, do tego przy jałowcu są wpisane gramy, a na pewno była podana ilość ziarenek (owoców). Nie podoba mi się to.

Winiary
.
Expert

Zmieniliśmy wygląd strony, stąd różnice. Do przepisu rzeczywiście wkradły się drobne rozbieżności. Na szczęście już poprawiliśmy. Dziękujemy za czujność i opinię!

Pokaż więcej komentarzy