Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bigos myśliwski
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
60.3g / 30%
Węglowodany
41.1g / 21%
Tłuszcze
41.5g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bigos myśliwski

+

Bigos myśliwski

Wróć

Bigos myśliwski

(7)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400  g
Kiełbasa
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5 
Jałowiec
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kminek
trochę
Pieprz
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.26 g
Węglowodany
41.12 g
Tłuszcze
41.51 g
Wartość energetyczna
763.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    30 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    35 min
    Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.
  • Krok 3

    60 min
    Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i 4 łyżki bulionu wołowego WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.
  • Krok 4

    4 min
    Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.
  • Krok 5

    1 min
    Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.
  • Krok 6

    5 min
    Zagotuj całość.
Bigos myśliwski

Krok 1 z 6

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 2 z 6

Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.

Bigos myśliwski

Krok 3 z 6

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i 4 łyżki bulionu wołowego WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 4 z 6

Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.

Bigos myśliwski

Krok 5 z 6

Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.

Bigos myśliwski

Krok 6 z 6

Zagotuj całość.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marcin

Jak można użyć kostki do prawdziwego bigosu to jest profanacja

Winiary
Expert

Kostka bywa ratunkiem, kiedy ktoś nie ma czasu na gotowanie tradycyjnego rosołu. Samodzielnie przygotowany bulion również wchodzi tutaj w grę - możesz potraktować nasz przepis jako inspirację do własnych działań w kuchni :) Pozdrawiamy!

P POLA

Uwielbiam ten bigos 😍

Winiary
Expert

Pola, miło nam to słyszeć!

M Maja

Co się stało ze stroną i komentarzami? Jeszcze miesiąc temu korzystałam i komentarze były bardzo pomocne. Do tego przepis jest zmodyfikowany! W składnikach jest kumin a nie kminek jak być powinno, do tego przy jałowcu są wpisane gramy, a na pewno była podana ilość ziarenek (owoców). Nie podoba mi się to.

Winiary
Expert

Zmieniliśmy wygląd strony, stąd różnice. Do przepisu rzeczywiście wkradły się drobne rozbieżności. Na szczęście już poprawiliśmy. Dziękujemy za czujność i opinię!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    55 min Łatwy
  • Bigos wegetariański

    Bigos wegetariański

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu