Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bigos myśliwski
Dodaj do CookBook

Bigos myśliwski

(7)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
1  kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400  g
Kiełbasa
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
5 
Jałowiec
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kminek
trochę
Pieprz
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.1 g
Wartość energetyczna
763.6 kcal
Tłuszcze
41.5 g
Białko
60.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    30 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    35 min
    Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.
  • Krok 3

    60 min
    Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i 4 łyżki bulionu wołowego WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.
  • Krok 4

    4 min
    Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.
  • Krok 5

    1 min
    Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.
  • Krok 6

    5 min
    Zagotuj całość.
Bigos myśliwski

Krok 1 z 6

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 2 z 6

Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój je w paski. Kminek zaparz w niewielkiej ilości wrzącej wody.

Bigos myśliwski

Krok 3 z 6

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę, jałowiec i 4 łyżki bulionu wołowego WINIARY. Podlej całość szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 4 z 6

Tak przygotowane mięso, pokrojoną w kawałki kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i dodaj do kapusty. Dołóż również koncentrat pomidorowy.

Bigos myśliwski

Krok 5 z 6

Dopraw pieprzem i majerankiem oraz dodaj wodę z kminku, odcedzając ziarenka.

Bigos myśliwski

Krok 6 z 6

Zagotuj całość.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.375
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
33
55
00
00
00

Opinie

4

Natalia

Najlepszy bigos jaki udało mi się zrobić!
Anonim (niezweryfikowany) 08/02/2023-02:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/08/2023-03:16 CEST
Natalia, super, że Ci smakowało. Mamy nadzieję, że to nie ostatni nasz przepis w Twoim menu 😊
4

Marcin

Jak można użyć kostki do prawdziwego bigosu to jest profanacja
Anonim (niezweryfikowany) 12/22/2020-01:35 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/03/2021-11:45 CET
Kostka bywa ratunkiem, kiedy ktoś nie ma czasu na gotowanie tradycyjnego rosołu. Samodzielnie przygotowany bulion również wchodzi tutaj w grę - możesz potraktować nasz przepis jako inspirację do własnych działań w kuchni :) Pozdrawiamy!
4

POLA

Uwielbiam ten bigos 😍
Anonim (niezweryfikowany) 12/20/2020-12:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/03/2021-11:43 CET
Pola, miło nam to słyszeć!
4

Maja

Co się stało ze stroną i komentarzami? Jeszcze miesiąc temu korzystałam i komentarze były bardzo pomocne. Do tego przepis jest zmodyfikowany! W składnikach jest kumin a nie kminek jak być powinno, do tego przy jałowcu są wpisane gramy, a na pewno była podana ilość ziarenek (owoców). Nie podoba mi się to.
Anonim (niezweryfikowany) 10/16/2020-07:56 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-01:40 CET
Zmieniliśmy wygląd strony, stąd różnice. Do przepisu rzeczywiście wkradły się drobne rozbieżności. Na szczęście już poprawiliśmy. Dziękujemy za czujność i opinię!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Nowy Rok
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos cygański

    Bigos cygański

    1 godz 13 min Łatwy
  • Bigos z suszonymi śliwkami

    Bigos z suszonymi śliwkami

    3 godz 33 min Łatwy
  • Bigos z młodej kapusty

    Bigos z młodej kapusty

    1 godz 10 min Łatwy
  • Bigos z boczniakami

    Bigos z boczniakami

    2 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu