Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos myśliwski

1
140 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta Kiszona
50 g
Grzyby shiitake suszone
1 kg
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
400 g
Kiełbasa
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
10 
Suszone śliwki
2 g
Jałowiec
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżeczka
Kumin
1 trochę
Pieprz
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
706.49 kcal
Białko
54.95 g
Tłuszcze
38.85 g
Węglowodany
34.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
30 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
Krok 2
35 min
Grzyby namocz i ugotuj.
Krok 3
60 min
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
Krok 4
4 min
Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
Krok 5
1 min
Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 6
5 min
Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
Krok 7
5 min
Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
Bigos myśliwski

Krok 1 z 7

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 2 z 7

Grzyby namocz i ugotuj.

Bigos myśliwski

Krok 3 z 7

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

Bigos myśliwski

Krok 4 z 7

Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

Bigos myśliwski

Krok 5 z 7

Dopraw pieprzem i majerankiem.

Bigos myśliwski

Krok 6 z 7

Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

Bigos myśliwski

Krok 7 z 7

Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Maja
.

Co się stało ze stroną i komentarzami? Jeszcze miesiąc temu korzystałam i komentarze były bardzo pomocne. Do tego przepis jest zmodyfikowany! W składnikach jest kumin a nie kminek jak być powinno, do tego przy jałowcu są wpisane gramy, a na pewno była podana ilość ziarenek (owoców). Nie podoba mi się to.

Pokaż więcej komentarzy