Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lekki, ale sycący bigos wegetariański z białej kapusty z podsmażaną cebulą, pieczarkami i czerwoną papryką możemy podać na gorący lunch lub na obiad z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Doprawiamy go bardzo prosto: bulionem warzywnym WINIARY, koncentratem pomidorowym oraz laurowym listkiem. W sezonie - zamiast koncentratu - możemy dodać do bigosu 2-3 świeże pomidory, podsmażone na maśle. Jak każdy bigos - i ten najlepszy jest na drugi dzień... pod warunkiem, że coś zostanie :)
Kapustę poszatkuj, zalej małą ilością wody, dodaj bulion WINIARY i duś do miękkości.
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na cząstki. Papryki pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki, cebulę i paprykę.
Dodaj do kapusty razem z liśćmi laurowymi.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy.
Duś jeszcze przez około 20 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Janina