Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Kapusta Kiszona
1 
Cukinia
8 kulek
Ziele angielskie całe
5 
Liść laurowy
1 trochę
Olej
70 dag
Wieprzowina surowa
60 dag
Wędlina wołowa
40 dag
Pieczarki
5 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Sól ziołowa
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
62.37 g
Węglowodany
20.83 g
Wartość energetyczna
489.65 kcal
Tłuszcze
18.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Z kapusty odcisnąć sok, drobno ją pokroić. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.
Krok 2
10 min
Mięso umyć, osuszyć wraz z okrawkami wędlin pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się kapusty.
Krok 3
10 min
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, przyprawić ziarenkami smaku. Wraz z pieczarkami dodać do kapusty.
Krok 4
30 min
Wszystko dokładnie wymieszać, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
Krok 5
5 min
Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 1 z 5

Z kapusty odcisnąć sok, drobno ją pokroić. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 2 z 5

Mięso umyć, osuszyć wraz z okrawkami wędlin pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 3 z 5

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, przyprawić ziarenkami smaku. Wraz z pieczarkami dodać do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 4 z 5

Wszystko dokładnie wymieszać, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodą.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 5 z 5

Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Podawać z dodatkiem pieczywa.

W sezonie na cukinię warto wypróbować wszelkie możliwe warianty kulinarne z tym wyśmienitym warzywem. Cukinia faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, cukinia zapiekana, ale czy znasz bigos z kapusty kiszonej i cukinii? To pyszna wariacja na temat tradycyjnego bigosu. Nadaje mu lekkości i łagodniejszego smaku, a dodatek Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY gwarantuje niezmiennie wyśmienity smak potrawy. Bigos z kapusty kiszonej i cukinii decydowanie warto wypróbować w sezonie letnim!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika