Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bigos z boczniakami
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.1g / 29%
Węglowodany
22.3g / 24%
Tłuszcze
18.7g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bigos z boczniakami

+

Bigos z boczniakami

Wróć

Bigos z boczniakami

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Ketchup łagodny WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
10  kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
1  łyżka
Smalec
30  dag
Szynka w plasterkach
20  dag
Kiełbasa wiejska
20  dag
Boczniaki
1 
Czerwona cebula
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżek
Przecier pomidorowy
10  g
Przyprawa do bigosu
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
trochę
Czosnek granulowany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.09 g
Węglowodany
22.26 g
Tłuszcze
18.71 g
Wartość energetyczna
352.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bigos z boczniakami jest pysznym dodatkiem do każdego wytrawnego dania. Klasyczny bigos z dodatkiem boczniaków i Ketchupu Łagodnego WINIARY może być podawany również w formie głównego posiłku. Zobacz, jak przygotować aromatyczny bigos, który zachwyci całą Twoją rodzinę!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    5 min
    Kapustę kiszoną pokroić.
  • Krok 2

    90 min
    Włożyć ją do garnka, wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie wytopić na patelni. Skwarki i mięso włożyć do kapusty.
  • Krok 5

    5 min
    Szynkę pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić.
  • Krok 6

    5 min
    Na tłuszcz wrzucić pokrojoną wędlinę. Wszystko podsmażyć, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
  • Krok 7

    5 min
    Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię.
  • Krok 8

    5 min
    Boczniaki pokroić w kostkę.
  • Krok 9

    5 min
    Na rozgrzanym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę boczniaki. Następnie wsypać mieloną paprykę. Dodać przecier pomidorowy i ketchup. Wsypać przyprawę do bigosu, wymieszać.
  • Krok 10

    10 min
    Włożyć do kapusty, doprawić do smaku i gotować przez kilka minut.
Bigos z boczniakami

Krok 1 z 10

Kapustę kiszoną pokroić.

Bigos z boczniakami

Krok 2 z 10

Włożyć ją do garnka, wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować.

Bigos z boczniakami

Krok 3 z 10

Mięso pokroić w kostkę.

Bigos z boczniakami

Krok 4 z 10

Następnie wytopić na patelni. Skwarki i mięso włożyć do kapusty.

Bigos z boczniakami

Krok 5 z 10

Szynkę pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić.

Bigos z boczniakami

Krok 6 z 10

Na tłuszcz wrzucić pokrojoną wędlinę. Wszystko podsmażyć, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.

Bigos z boczniakami

Krok 7 z 10

Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię.

Bigos z boczniakami

Krok 8 z 10

Boczniaki pokroić w kostkę.

Bigos z boczniakami

Krok 9 z 10

Na rozgrzanym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę boczniaki. Następnie wsypać mieloną paprykę. Dodać przecier pomidorowy i ketchup. Wsypać przyprawę do bigosu, wymieszać.

Bigos z boczniakami

Krok 10 z 10

Włożyć do kapusty, doprawić do smaku i gotować przez kilka minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta kiszona gotowana

    Kapusta kiszona gotowana

    40 min Łatwy
  • Sos z boczniaków

    Sos z boczniaków

    33 min Łatwy
  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z patisonami i kolorową cukinią

    Leczo z patisonami i kolorową cukinią

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu