Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos staropolski

0
170 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Kapusta Kiszona
400 g
Kapusta biała
3 łyżek
Smalec
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
200 g
Pieczeń Wieprzowa z Łopatki
200 g
Wołowina duszona
200 g
Kiełbasa wieprzowa
100 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1 łyżka
Mąka pszenna
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Liść laurowy
1 szczypta
Pieprz czarny
1 szczypta
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.12 g
Wartość energetyczna
375.08 kcal
Tłuszcze
26.46 g
Białko
21.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
60 min
Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
Krok 2
10 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
Krok 3
10 min
Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
Krok 4
30 min
Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
Krok 5
10 min
Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
Krok 6
10 min
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
Krok 7
5 min
Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
Krok 8
5 min
Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 9
30 min
Duś około 30 minut.
Bigos staropolski

Krok 1 z 9

Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.

Bigos staropolski

Krok 2 z 9

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.

Bigos staropolski

Krok 3 z 9

Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.

Bigos staropolski

Krok 4 z 9

Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.

Bigos staropolski

Krok 5 z 9

Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.

Bigos staropolski

Krok 6 z 9

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.

Bigos staropolski

Krok 7 z 9

Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.

Bigos staropolski

Krok 8 z 9

Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Bigos staropolski

Krok 9 z 9

Duś około 30 minut.

Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty – mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek ;) Dodatkowego smaku potrawie dodasz wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki. Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika