Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Bigos staropolski
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.4g / 16%
Węglowodany
29.3g / 28%
Tłuszcze
25.2g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bigos staropolski

+

Bigos staropolski

Wróć

Bigos staropolski

(8)
4 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
400  g
Kapusta Kiszona
400  g
Kapusta biała
3  łyżek
Smalec
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
200  g
Łopatka wieprzowa
200  g
Wołowina duszona
200  g
Kiełbasa
100  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.35 g
Węglowodany
29.28 g
Tłuszcze
25.17 g
Wartość energetyczna
411.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mało kto wie, ale historia bigosu sięga XVII wieku. Pierwsza receptura na tę niezwykle popularną potrawę kuchni polskiej została opublikowana w książce kucharskiej "Compendium Ferculorum". Co ciekawe, ówczesny bigos nie miał w sobie ani krzty kapusty. Głównym jego składnikiem było drobno posiekane mięso lub ryby. Dodawano do niego rozmaite dodatki, w tym pietruszkę i cebulę, a potrzebną kwasowość smaku uzyskiwano w wyniku dodania do bigosu kwaśnych owoców, a często też octu. Co ważne, ówczesne danie w niczym nie przypominało smakiem dzisiejszej potrawy. Przepis na bigos staropolski ukształtował się bowiem nieco później. Jego przodkiem był "Bigos z kapustą", a głównym składnikiem kapusta, mięso i wędliny. Ważnym do niego dodatkiem była kapusta kiszona. Z powodzeniem zastąpiła wcześniej dodawane cytryny, limonki i inne kwaśne owoce. Współczesny bigos tradycyjny poniekąd nieco przypomina smakiem potrawę przygotowywaną na szlacheckich dworach i choć od tego czasu upłynęły wieki, wciąż jest ogromnie popularnym daniem.

Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty – mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek. Dodatkowego smaku potrawie dodasz, wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki. W każdej wersji i z przeróżnymi dodatkami smakuje wybornie. Co więcej, powszechnie znana jest teoria, że im więcej razy go podgrzejemy, tym będzie jeszcze smaczniejszy.

Aby przygotować wyśmienity w smaku staropolski bigos, potrzebne są wysokiej jakości składniki i wyraziste w smaku przyprawy. Koniecznie musi się też w nim znaleźć kostka mięsna. Mięso do bigosu nie może być zbyt chude. Świetnie sprawdzi się zatem łopatka wieprzowa, którą najlepiej upiec. Jednak najważniejszym elementem dania jest kapusta kiszona. Po odciśnięciu z niej nadmiaru wody wkładamy ją do garnka, dodajemy wcześniej namoczone i pokrojone śliwki oraz grzyby suszone, smalec, przyprawy. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu pokrywkę należy zdjąć w celu odparowania nadmiaru płynu. Dodana na tym etapie Kostka mięsna WINIARY sprawi, że smak naszej potrawy będzie wyjątkowy.

Aby bigos smakował wybornie, potrzebna będzie również kapusta biała, która złagodzi nadmierną kwaśność dania i doda mu odpowiedniego charakteru. Zanim połączymy ją z kiszoną, należy ją poszatkować i blanszować w gorącej wodzie przez około 10 minut. Kiedy składniki potrawy są już miękkie, wkładamy do bigosu wcześniej przesmażony boczek z cebulą, usmażoną kiełbasę, upieczone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem i po dokładnym wymieszaniu dusimy pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie możemy delektować się wybornym smakiem bigosu staropolskiego. Smacznego!
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    120 min
    Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.
  • Krok 2

    60 min
    Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
  • Krok 5

    30 min
    Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
  • Krok 6

    10 min
    Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
  • Krok 7

    10 min
    Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
  • Krok 8

    5 min
    Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
  • Krok 9

    5 min
    Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  • Krok 10

    30 min
    Duś około 30 minut.
Bigos staropolski

Krok 1 z 10

Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.

Bigos staropolski

Krok 2 z 10

Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.

Bigos staropolski

Krok 3 z 10

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.

Bigos staropolski

Krok 4 z 10

Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.

Bigos staropolski

Krok 5 z 10

Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.

Bigos staropolski

Krok 6 z 10

Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.

Bigos staropolski

Krok 7 z 10

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.

Bigos staropolski

Krok 8 z 10

Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.

Bigos staropolski

Krok 9 z 10

Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Bigos staropolski

Krok 10 z 10

Duś około 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Karolina

Jest pyszny 👍👍👍

o ooog

adrion sąprowski

l lyszka smalcu

fajny

H Hexa

Ugotowałam wg przepisu.Niestety kapusta słodka po 10 min blanszowania okazała się twardawa po połączeniu z ugotowaną kiszoną.Wg trzeba obie najpierw ugotować do miękkości, a dopiero potem łączyć.

Winiary
Expert

Zachęcamy do modyfikowania przepisów w swojej kuchni. Dla każdego coś pysznego! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Bigos myśliwski

    Bigos myśliwski

    2 godz 15 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Bigos z kapusty kiszonej

    Bigos z kapusty kiszonej

    3 godz 33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu