Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos staropolski

(3)
4 godz 50 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Kapusta Kiszona
400  g
Kapusta biała
3  łyżek
Smalec
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
200  g
Pieczeń Wieprzowa z Łopatki
200  g
Wołowina duszona
200  g
Kiełbasa
100  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.03 g
Węglowodany
13.12 g
Tłuszcze
26.46 g
Wartość energetyczna
375.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

290 min
Krok 1
120 min
Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.
Krok 2
60 min
Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
Krok 3
10 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
Krok 4
10 min
Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
Krok 5
30 min
Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
Krok 6
10 min
Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
Krok 7
10 min
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
Krok 8
5 min
Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
Krok 9
5 min
Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 10
30 min
Duś około 30 minut.
Bigos staropolski

Krok 1 z 10

Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.

Bigos staropolski

Krok 2 z 10

Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.

Bigos staropolski

Krok 3 z 10

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.

Bigos staropolski

Krok 4 z 10

Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.

Bigos staropolski

Krok 5 z 10

Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.

Bigos staropolski

Krok 6 z 10

Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.

Bigos staropolski

Krok 7 z 10

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.

Bigos staropolski

Krok 8 z 10

Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.

Bigos staropolski

Krok 9 z 10

Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Bigos staropolski

Krok 10 z 10

Duś około 30 minut.

Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty – mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek ;) Dodatkowego smaku potrawie dodasz wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki.
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21g / 22%
Węglowodany
13.1g / 15%
Tłuszcze
26.5g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 03/07/2021 - 16:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 03/07/2021 - 16:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 03/07/2021 - 16:28 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha