Bigos staropolski
170min
Łatwy
1 kostka
400 g
Kapusta Kiszona
400 g
Kapusta biała
3 łyżek
Smalec
4
Suszone grzyby
5
Suszone śliwki
200 g
Pieczeń Wieprzowa z Łopatki
200 g
Wołowina duszona
200 g
Kiełbasa
100 g
Boczek wędzony
1
Cebula
1 łyżka
Mąka
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1
Liść laurowy
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
21.03 g
Węglowodany
13.12 g
Tłuszcze
26.46 g
Wartość energetyczna
375.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
60 min
Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
Krok 2
10 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
Krok 3
10 min
Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
Krok 4
30 min
Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
Krok 5
10 min
Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
Krok 6
10 min
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
Krok 7
5 min
Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
Krok 8
5 min
Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
Krok 9
30 min
Duś około 30 minut.
Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty – mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek ;) Dodatkowego smaku potrawie dodasz wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki.
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>
Komentarze 1