Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 93

Dania jednogarnkowe – szybkość i wygoda 

Jeśli przygotowujesz imprezę dla znajomych, przyjęcie dla rodziny czy kolację dla bliskiej osoby i nie chcesz godzinami stać w kuchni smażąc, gotując i piekąc, zdecyduj się na danie jednogarnkowe! To wygodne rozwiązanie, jeśli nie lubisz długiego zmywania naczyń lub po prostu masz małą kuchnię i zwyczajnie nie możesz pozwolić sobie na wielogarnkowe gotowanie. 

Dania jednogarnkowe zwykle polegają na tym, że do dużego garnka dodajesz kolejno różne składniki. Są one dobrym wyborem także dla tych, którzy w kuchni stawiają dopiero swoje pierwsze kroki, ponieważ ich przygotowanie jest zwykle bardzo proste i nie wymaga synchronizacji czy operowania kilkoma palnikami. Poza tym takie dania łatwo przechowuje się w lodówce, gdzie spędzić mogą nawet kilka dni. Zwykle też łatwo je poporcjować i zamrozić, by można było po nie sięgnąć w dowolnym momencie. Dlatego potrawy jednogarnkowe są bardzo wygodnym wyborem, pozwalającym zaoszczędzić sporo czasu. 

Gulasz, bigos, chili – popularne przepisy na dania jednogarnkowe 

Do popularnych dań jednogarnkowych należą przede wszystkim różnego rodzaju gulasze. Zwykle opiera się je na wybranym gatunku mięsa pokrojonym w kostkę (choć znajdziesz także gulasze warzywne, czyli wegetariańskie i wegańskie), z dodatkiem warzyw (na przykład cebuli, papryki, pieczarek). Gulasz podawać można zarówno z ziemniakami, kaszami, kopytkami, jak i świeżym pieczywem albo plackiem ziemniaczanym (jako placek węgierski). 

Innym daniem jednogarnkowym, które cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni, jest bigos. To danie na bazie kapusty kiszonej (czasem mieszanej z innymi rodzajami kapusty), którą dusi się z dodatkiem mięs, grzybów i innych składników uwzględnionych w konkretnych przepisach. 

Z kuchni światowych natomiast warto spróbować chili. To gęsty sos, który występuje w dwóch podstawowych wersjach: z mięsem (chili con carne) lub bez mięsa (chili sin carne). Ta potrawa wywodzi się z kuchni meksykańskiej i zawiera też fasolę, paprykę, kukurydzę i pomidory (lub przecier pomidorowy). Podawać można ją na różne sposoby, np. z ryżem albo tortillą. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na dania jednogarnkowe, polecamy przetestować każdy!