Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz warzywny

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest LenaGotuje
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Seler naciowy
1 
Por (biała część)
2 
Marchewka
1 
Cebula
1  puszka
Ciecierzyca
1 
Papryka czerwona
1  puszka
Pomidory z puszki całe
2 
Korzeń pietruszki
trochę
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.68 g
Węglowodany
83.37 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
466.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
10 min
Selera, pietruszkę, cebulę, marchewkę obieramy. Paprykę i por myjemy.
Krok 2
10 min
Warzywa kroimy w kostkę.
Krok 3
20 min
Gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będą prawie miękkie.
Krok 4
2 min
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, dodajemy do warzyw.
Krok 5
10 min
Na koniec dodajemy pomidory całe z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Krok 6
1 min
Przed podaniem dekrujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gulasz warzywny

Krok 1 z 6

Selera, pietruszkę, cebulę, marchewkę obieramy. Paprykę i por myjemy.

Gulasz warzywny

Krok 2 z 6

Warzywa kroimy w kostkę.

Gulasz warzywny

Krok 3 z 6

Gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będą prawie miękkie.

Gulasz warzywny

Krok 4 z 6

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, dodajemy do warzyw.

Gulasz warzywny

Krok 5 z 6

Na koniec dodajemy pomidory całe z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Gulasz warzywny

Krok 6 z 6

Przed podaniem dekrujemy posiekanym szczypiorkiem.

Czy gulasz może być warzywny? Oczywiście! Sprawdź, jak dzięki naszemu przepisowi możesz przygotować sycący gulasz z samych warzyw. Pierwsze skrzypce w smaku grają pomidory i papryka, ale wspiera je także por, pietruszka i seler. Gdy dodasz jeszcze ciecierzycę z puszki, gulasz stanie się bardziej pożywny. Przy takim połączeniu warzyw nie trzeba nawet dodatkowych przypraw - tylko trochę soli i pieprzu do smaku i już można się zajadać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.7g / 19%
Węglowodany
83.4g / 68%
Tłuszcze
6.6g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika