Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Możesz przygotować to danie z tego, co masz pod ręką, ale jeżeli potrzebujesz inspiracji, ugotuj je według naszego przepisu. Cokolwiek dodasz - będzie pysznie. I nic się nie zmarnuje! Jeśli lubisz gotować w stylu zero waste, a przy tym szukasz ciekawych przepisów na bezmięsne dania – mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zobacz nasz pomysł na leczo z klopsikami roślinnymi.
Wegańskie leczo – smaczny obiad w pół godziny
Leczo bez mięsa to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla mięsnej wersji tego dania. Co ważne – wcale nie jest to bardziej czasochłonne ani skomplikowane gotowanie. Wystarczy kilka składników, które masz w swojej kuchni i gotowe. My dziś przygotowaliśmy leczo z klopsikami roślinnymi oraz mnóstwem warzyw m.in. z paprykami w różnych kolorach, cebulą, marchewką, dynią, kalafiorem, ziemniakami oraz sosem, który zrobiliśmy na bazie WINIARY Pomysł na… leczo z tego, co jest pod ręką. Jeśli chcesz – możesz zamienić proponowane przez nas warzywa na składniki, które akurat masz w swojej kuchni.
Leczo w takiej wersji z apetytem zjedzą nie tylko weganie czy wegetarianie, ale również fani mięsnych dań. Zobacz, jak gotować bez marnowania i zrób z nami ten smaczny, domowy posiłek dla siebie i swoich bliskich. Smacznego!
Marchewkę pokrój w talarki. Ziemniaka, dynię i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę - w piórka. Cukinię pokrój w półtalarki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj pulpeciki Garden Gourmet i dynię. Smaż całość przez ok. 2 min. Po tym czasie dodaj pozostałe warzywa.
Zawartość opakowania Pomysłu na… WINIARY wymieszaj z wodą (300 ml) i dodaj do pozostałych składników. Całość podgrzewaj, aż płyn się zagotuje. Danie jest gotowe kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw całość wg. uznania. Podawaj ze świeżymi ziołami.