Lubisz wspominać wakacje i przypominać sobie smaki przywiezione zza granicy? Mamy coś, co z pewnością pozwoli Ci wrócić wspomnieniami do Hiszpanii. A jeśli jeszcze nie próbowałaś (-łeś) tego hiszpańskiego dania – z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki. Czeka na Ciebie paella z owocami morza. Sprawdź, jak ją przygotować.
Skąd pochodzi paella?
Zacznijmy od tego, skąd pochodzi to danie. Paella to tradycyjna potrawa wywodząca się z Walencji. Występuje ona w wielu różnych odmianach – dodaje się do niego różne dodatki: warzywa, przyprawy, mięso, ryby, owoce morza. Każdy kucharz ma swój sposób na przygotowanie paelli. To, co łączy każdą wersję tego dania to ryż (najlepszy jest ten średnioziarnisty, bo wchłania odpowiednią ilość sosu). Ryżu nie powinno się mieszać w czasie gotowania, a w momencie nakładania na talerz powinien być al dente (lekko twardy i nie rozgotowany).
Co dodać do paelli?
Paella to jedno z tych dań, które możesz z łatwością dopasować do tego, co lubisz najbardziej. Na patelnię możesz dodać np. groszek, paprykę, cebulę, brokuły, pomidory oraz ulubione mięso, przyprawy, bulion i odrobinę wina.
Masz chęć przekonać się, jak smakuje nasza paella z owocami morza? Ugotuj ją razem z nami. Smacznego!
Komentarze 0