MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Paella z owocami morza
48 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
29 16.8g / 29%
38 47.5g / 38%
33 42.1g / 33%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Paella z owocami morza

(0)
48 min
Łatwy
Autorem przepisu jest garsu

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Groszek mrożony
125  g
Chorizo
80  g
Cebula
2  ząbków
150  g
Papryka czerwona
1 
Limonka
3  łyżek
Olej rzepakowy
150  g
Papryka zielona
250  g
Ryż arborio
trochę
Szafran
400  g
Krewetki tygrysie
400  g
Małże
650  ml
Woda
300  g
Kalmary

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.56 g
Wartość energetyczna
513.79 kcal
Tłuszcze
16.87 g
Białko
42.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz wspominać wakacje i przypominać sobie smaki przywiezione zza granicy? Mamy coś, co z pewnością pozwoli Ci wrócić wspomnieniami do Hiszpanii. A jeśli jeszcze nie próbowałaś (-łeś) tego hiszpańskiego dania – z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki. Czeka na Ciebie paella z owocami morza. Sprawdź, jak ją przygotować.


Skąd pochodzi paella?

Zacznijmy od tego, skąd pochodzi to danie. Paella to tradycyjna potrawa wywodząca się z Walencji. Występuje ona w wielu różnych odmianach – dodaje się do niego różne dodatki: warzywa, przyprawy, mięso, ryby, owoce morza. Każdy kucharz ma swój sposób na przygotowanie paelli. To, co łączy każdą wersję tego dania to ryż (najlepszy jest ten średnioziarnisty, bo wchłania odpowiednią ilość sosu). Ryżu nie powinno się mieszać w czasie gotowania, a w momencie nakładania na talerz powinien być al dente (lekko twardy i nie rozgotowany).


Co dodać do paelli?

Paella to jedno z tych dań, które możesz z łatwością dopasować do tego, co lubisz najbardziej. Na patelnię możesz dodać np. groszek, paprykę, cebulę, brokuły, pomidory oraz ulubione mięso, przyprawy, bulion i odrobinę wina.

Masz chęć przekonać się, jak smakuje nasza paella z owocami morza? Ugotuj ją razem z nami. Smacznego!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    10 min
    Groszek wyjmij wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroził. Jeśli używasz mrożonych owoców morza też je wyjmij i poczekaj, aż się rozmrożą. Małże oczyść pod bieżącą wodą (jeśli jakieś małże są otwarte – wyrzuć je). Kalmary i krewetki oczyść. Tuby kalmarów pokrój w grube plastry. Chorizo pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Papryki umyj, pokrój w paski (wyrzuć gniazda nasienne). Ząbki czosnku i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż na nim kalmary i krewetki przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij je z patelni, a zamiast nich dodaj paski papryki, podsmaż i również wyjmij. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim chorizo, czosnek i cebulę. Po chwili dodaj ryż i smaż przez ok. 1 min.
  • Krok 4

    24 min
    Na patelnię z ryżem wlej wodę. Rozpuścić w niej bulion warzywny WINIARY. Dodaj nitki szafranu i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Dodaj groszek, krążki kalmarów, krewetki i paprykę. Włóż małże do ryżu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 5

    1 min
    Usuń nieotwarte małże i dopraw paellę sokiem z limonki. Gotowe danie możesz podać z bagietką czosnkową.
Paella z owocami morza

Krok 1 z 5

Groszek wyjmij wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroził. Jeśli używasz mrożonych owoców morza też je wyjmij i poczekaj, aż się rozmrożą. Małże oczyść pod bieżącą wodą (jeśli jakieś małże są otwarte – wyrzuć je). Kalmary i krewetki oczyść. Tuby kalmarów pokrój w grube plastry. Chorizo pokrój w kostkę.

Paella z owocami morza

Krok 2 z 5

Papryki umyj, pokrój w paski (wyrzuć gniazda nasienne). Ząbki czosnku i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Paella z owocami morza

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż na nim kalmary i krewetki przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij je z patelni, a zamiast nich dodaj paski papryki, podsmaż i również wyjmij. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim chorizo, czosnek i cebulę. Po chwili dodaj ryż i smaż przez ok. 1 min.

Paella z owocami morza

Krok 4 z 5

Na patelnię z ryżem wlej wodę. Rozpuścić w niej bulion warzywny WINIARY. Dodaj nitki szafranu i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Dodaj groszek, krążki kalmarów, krewetki i paprykę. Włóż małże do ryżu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

Paella z owocami morza

Krok 5 z 5

Usuń nieotwarte małże i dopraw paellę sokiem z limonki. Gotowe danie możesz podać z bagietką czosnkową.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite