Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Paella z owocami morza
Dodaj do CookBook

Paella z owocami morza

(1)
48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest garsu
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Groszek mrożony
125  g
Chorizo
80  g
Cebula
2  ząbków
Czosnek
150  g
Papryka czerwona
1 
Limonka
3  łyżek
Olej rzepakowy
150  g
Papryka zielona
250  g
Ryż arborio
trochę
Szafran
4  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  g
Krewetki tygrysie
400  g
Małże
650  ml
Woda
300  g
Kalmary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.6 g
Wartość energetyczna
513.8 kcal
Tłuszcze
16.9 g
Białko
42.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz wspominać wakacje i przypominać sobie smaki przywiezione zza granicy? Mamy coś, co z pewnością pozwoli Ci wrócić wspomnieniami do Hiszpanii. A jeśli jeszcze nie próbowałaś (-łeś) tego hiszpańskiego dania – z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki. Czeka na Ciebie paella z owocami morza. Sprawdź, jak ją przygotować.


Skąd pochodzi paella?

Zacznijmy od tego, skąd pochodzi to danie. Paella to tradycyjna potrawa wywodząca się z Walencji. Występuje ona w wielu różnych odmianach – dodaje się do niego różne dodatki: warzywa, przyprawy, mięso, ryby, owoce morza. Każdy kucharz ma swój sposób na przygotowanie paelli. To, co łączy każdą wersję tego dania to ryż (najlepszy jest ten średnioziarnisty, bo wchłania odpowiednią ilość sosu). Ryżu nie powinno się mieszać w czasie gotowania, a w momencie nakładania na talerz powinien być al dente (lekko twardy i nie rozgotowany).


Co dodać do paelli?

Paella to jedno z tych dań, które możesz z łatwością dopasować do tego, co lubisz najbardziej. Na patelnię możesz dodać np. groszek, paprykę, cebulę, brokuły, pomidory oraz ulubione mięso, przyprawy, bulion i odrobinę wina.

Masz chęć przekonać się, jak smakuje nasza paella z owocami morza? Ugotuj ją razem z nami. Smacznego!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    10 min
    Groszek wyjmij wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroził. Jeśli używasz mrożonych owoców morza też je wyjmij i poczekaj, aż się rozmrożą. Małże oczyść pod bieżącą wodą (jeśli jakieś małże są otwarte – wyrzuć je). Kalmary i krewetki oczyść. Tuby kalmarów pokrój w grube plastry. Chorizo pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Papryki umyj, pokrój w paski (wyrzuć gniazda nasienne). Ząbki czosnku i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż na nim kalmary i krewetki przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij je z patelni, a zamiast nich dodaj paski papryki, podsmaż i również wyjmij. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim chorizo, czosnek i cebulę. Po chwili dodaj ryż i smaż przez ok. 1 min.
  • Krok 4

    24 min
    Na patelnię z ryżem wlej wodę. Rozpuścić w niej bulion warzywny WINIARY. Dodaj nitki szafranu i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Dodaj groszek, krążki kalmarów, krewetki i paprykę. Włóż małże do ryżu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 5

    1 min
    Usuń nieotwarte małże i dopraw paellę sokiem z limonki. Gotowe danie możesz podać z bagietką czosnkową.
Paella z owocami morza

Krok 1 z 5

Groszek wyjmij wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroził. Jeśli używasz mrożonych owoców morza też je wyjmij i poczekaj, aż się rozmrożą. Małże oczyść pod bieżącą wodą (jeśli jakieś małże są otwarte – wyrzuć je). Kalmary i krewetki oczyść. Tuby kalmarów pokrój w grube plastry. Chorizo pokrój w kostkę.

Paella z owocami morza

Krok 2 z 5

Papryki umyj, pokrój w paski (wyrzuć gniazda nasienne). Ząbki czosnku i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Paella z owocami morza

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż na nim kalmary i krewetki przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij je z patelni, a zamiast nich dodaj paski papryki, podsmaż i również wyjmij. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim chorizo, czosnek i cebulę. Po chwili dodaj ryż i smaż przez ok. 1 min.

Paella z owocami morza

Krok 4 z 5

Na patelnię z ryżem wlej wodę. Rozpuścić w niej bulion warzywny WINIARY. Dodaj nitki szafranu i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Dodaj groszek, krążki kalmarów, krewetki i paprykę. Włóż małże do ryżu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

Paella z owocami morza

Krok 5 z 5

Usuń nieotwarte małże i dopraw paellę sokiem z limonki. Gotowe danie możesz podać z bagietką czosnkową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Ile wody do ryżu?

Bo nie ma w przepisie nic o ilości wody?
Minka (niezweryfikowany) 07/20/2024-03:10 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:26 CEST
Minka, ilość wody podana jest na liście składników :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia hiszpańska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    1 godz 34 min Łatwy
  • Paella z krewetkami

    Paella z krewetkami

    14 min Łatwy
  • Paella

    Paella

    1 godz 53 min Łatwy
  • Paella zero waste z polskimi dodatkami

    Paella zero waste z polskimi dodatkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu