Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz wspominać wakacje i przypominać sobie smaki przywiezione zza granicy? Mamy coś, co z pewnością pozwoli Ci wrócić wspomnieniami do Hiszpanii. A jeśli jeszcze nie próbowałaś (-łeś) tego hiszpańskiego dania – z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki. Czeka na Ciebie paella z owocami morza. Sprawdź, jak ją przygotować.
Skąd pochodzi paella?
Zacznijmy od tego, skąd pochodzi to danie. Paella to tradycyjna potrawa wywodząca się z Walencji. Występuje ona w wielu różnych odmianach – dodaje się do niego różne dodatki: warzywa, przyprawy, mięso, ryby, owoce morza. Każdy kucharz ma swój sposób na przygotowanie paelli. To, co łączy każdą wersję tego dania to ryż (najlepszy jest ten średnioziarnisty, bo wchłania odpowiednią ilość sosu). Ryżu nie powinno się mieszać w czasie gotowania, a w momencie nakładania na talerz powinien być al dente (lekko twardy i nie rozgotowany).
Co dodać do paelli?
Paella to jedno z tych dań, które możesz z łatwością dopasować do tego, co lubisz najbardziej. Na patelnię możesz dodać np. groszek, paprykę, cebulę, brokuły, pomidory oraz ulubione mięso, przyprawy, bulion i odrobinę wina.
Masz chęć przekonać się, jak smakuje nasza paella z owocami morza? Ugotuj ją razem z nami. Smacznego!
Groszek wyjmij wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroził. Jeśli używasz mrożonych owoców morza też je wyjmij i poczekaj, aż się rozmrożą. Małże oczyść pod bieżącą wodą (jeśli jakieś małże są otwarte – wyrzuć je). Kalmary i krewetki oczyść. Tuby kalmarów pokrój w grube plastry. Chorizo pokrój w kostkę.
Papryki umyj, pokrój w paski (wyrzuć gniazda nasienne). Ząbki czosnku i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż na nim kalmary i krewetki przez ok. 1-2 minuty. Zdejmij je z patelni, a zamiast nich dodaj paski papryki, podsmaż i również wyjmij. Teraz dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim chorizo, czosnek i cebulę. Po chwili dodaj ryż i smaż przez ok. 1 min.
Na patelnię z ryżem wlej wodę. Rozpuścić w niej bulion warzywny WINIARY. Dodaj nitki szafranu i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Dodaj groszek, krążki kalmarów, krewetki i paprykę. Włóż małże do ryżu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
Usuń nieotwarte małże i dopraw paellę sokiem z limonki. Gotowe danie możesz podać z bagietką czosnkową.
Ile wody do ryżu?