Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paella

0
1 godz 53 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  ząbek
2 
Cebula
800  g
Kurczak
4 
Pomidor
4  łyżek
Olej
1  szklanka
Ryż
1  puszka
Groszek konserwowy
trochę
Pieprz
trochę
Szafran

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
43.52 g
Węglowodany
40.59 g
Tłuszcze
44.72 g
Wartość energetyczna
745.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
2 min
Rosół rozpuść w 1/2 l gorącej wody.
Krok 2
10 min
Cebulę i czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Kurczaka podziel na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.
Krok 4
10 min
Następnie mięso zrumień na patelni na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodaj cebulę.
Krok 5
40 min
Podlej 1 szklanką wody i duś 40 minut.
Krok 6
5 min
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
Krok 7
10 min
Do mięsa dodaj pokrojone pomidory, odsączony groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz.
Krok 8
10 min
Na pozostałym oleju, w głębokiej patelni, podsmaż ryż, aż będzie szklisty.
Krok 9
3 min
Dodaj Rosół i szafran.
Krok 10
17 min
Gdy ryż wchłonie płyn, ułóż na wierzchu mięso z warzywami. Zapiekaj całość pod przykryciem 15 minut.
Krok 11
1 min
Podawaj w tym samym naczyniu, tuż po przygotowaniu.
Paella

Krok 1 z 11

Rosół rozpuść w 1/2 l gorącej wody.

Paella

Krok 2 z 11

Cebulę i czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Paella

Krok 3 z 11

Kurczaka podziel na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.

Paella

Krok 4 z 11

Następnie mięso zrumień na patelni na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodaj cebulę.

Paella

Krok 5 z 11

Podlej 1 szklanką wody i duś 40 minut.

Paella

Krok 6 z 11

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.

Paella

Krok 7 z 11

Do mięsa dodaj pokrojone pomidory, odsączony groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz.

Paella

Krok 8 z 11

Na pozostałym oleju, w głębokiej patelni, podsmaż ryż, aż będzie szklisty.

Paella

Krok 9 z 11

Dodaj Rosół i szafran.

Paella

Krok 10 z 11

Gdy ryż wchłonie płyn, ułóż na wierzchu mięso z warzywami. Zapiekaj całość pod przykryciem 15 minut.

Paella

Krok 11 z 11

Podawaj w tym samym naczyniu, tuż po przygotowaniu.

Jeśli sądzisz, że przygotowanie lekkich potraw kuchni iberyjskiej jest trudne, pracochłonne i wymaga trudno dostępnych składników, to jesteś w błędzie. Znakomitym przykładem jest nasz przepis na paellę. Jest to kolorowe i smakowite danie hiszpańskie z ryżu, kurczaka, pomidorów, dodatkiem zielonego groszku oraz szafranu. Przygotujesz je bez większego wysiłku, a przy tym stworzysz pożywny posiłek dla całej rodziny. Paella hiszpańska to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.

Ta hiszpańska potrawa na bazie ryżu będzie szczególnie udana z Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Zacznij od przygotowania wywaru. Rosół Drobiowy WINIARY rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Czosnek i cebulę oczyść oraz pokrój w drobną kostkę. Kurczaka podziel na małe kawałki i oprósz Ziarenkami Smaku. Potem podsmaż mięso na patelni i dodaj do niego cebulę.

Na koniec podlej szklanką wody i duś około 40 minut. W tym czasie obierz pomidory i pokrój je w ósemki. Dodaj je do mięsa razem z groszkiem i czosnkiem. Dopraw pieprzem. Na pozostałym oleju w głębokiej patelni podsmaż ryż. Dodaj do niego rosół. Paella valenciana zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi szafranu – dodaj go w tym momencie.


Kiedy ryż wchłonie rosół, ułóż na nim mięso i warzywa, a całość zapiekaj jeszcze przez kwadrans. Podawaj w tym samym naczyniu od razu po przygotowaniu. Możesz wykorzystać do tego niewielkie naczynia do zapiekanek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
43.5g / 23%
Węglowodany
40.6g / 21%
Tłuszcze
44.7g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika