Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
trochę
Olej rzepakowy
100  g
Salami lub kiełbasa chorizo
300  g
Filet z kurczaka
1  ząbek
1 
Mała Cebula
1 
Papryka czerwona
1  puszka
Kukurydza
2 
Pomidory
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Kurkuma
200  g
Ryż (może być arborio)
150  ml
Białe wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.15 g
Węglowodany
57.23 g
Tłuszcze
11.89 g
Wartość energetyczna
467.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

94 min
Krok 1
1 min
Przygotuj dużą patelnię.
Krok 2
40 min
Ulubioną ostrą kiełbasę (chorizo, salami) pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.
Krok 3
10 min
Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj żeby nie przypalić czosnku.
Krok 4
20 min
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Dodaj na patelnię, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Smaż kilka minut, do odparowania wody z pomidorów.
Krok 5
7 min
Następnie dodaj kieliszek białego wytrawnego wina, pogotuj do odparowania alkoholu i dodaj ryż.
Krok 6
15 min
Podsmaż i podlewaj gorącym Bulionym drobiowym WINIARY rozpuszczonym w litrze wody (po chochli, aż ryż wchłonie bulion). Gotuj przez ok. kwadrans co jakiś czas mieszając.
Krok 7
1 min
Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, podobnie papryka – paella jest gotowa. Podawaj obsypaną pietruszką.
Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 1 z 7

Przygotuj dużą patelnię.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 2 z 7

Ulubioną ostrą kiełbasę (chorizo, salami) pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 3 z 7

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj żeby nie przypalić czosnku.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 4 z 7

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Dodaj na patelnię, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Smaż kilka minut, do odparowania wody z pomidorów.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 5 z 7

Następnie dodaj kieliszek białego wytrawnego wina, pogotuj do odparowania alkoholu i dodaj ryż.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 6 z 7

Podsmaż i podlewaj gorącym Bulionym drobiowym WINIARY rozpuszczonym w litrze wody (po chochli, aż ryż wchłonie bulion). Gotuj przez ok. kwadrans co jakiś czas mieszając.

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Krok 7 z 7

Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki, podobnie papryka – paella jest gotowa. Podawaj obsypaną pietruszką.

Paella – tradycyjne danie hiszpańskie podawane na gorącej patelni, przygotowywane na ryżu z dodatkiem szafranu, u nas gości w nieco odmienionej wersji, ale tak samo smacznej! Aby paella z kurczakiem i kiełbasą miała intensywny aromat i smak, mięso smaż na patelni z cebulką i czosnkiem, nie żałuj warzyw i przypraw, a następnie dopilnuj, żeby ryż wchłonął cały bulion drobiowy. Dla dekoracji i dla smaku paellę z kiełbasą i kurczakiem podawaj z natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.1g / 23%
Węglowodany
57.2g / 52%
Tłuszcze
11.9g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha