Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
1 
Cukinia lub kabaczek
1  pęczek
Szczypior z dymką
1 
Bakłażan
100  g
Fasolka szparagowa
10 
Czarne oliwki drylowane
1  pęczek
Natka pietruszki Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Prażone pestki słonecznika
1  ząbek
Czosnek
6  łyżek
Płatki drożdżowe
trochę
Sól
0.5  szklanka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.8 g
Wartość energetyczna
427.2 kcal
Tłuszcze
33.9 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gulasz, podobnie jak leczo, to świetny przykład dania jednogarnkowego, które sprzyja niemarnowaniu. W zasadzie każde warzywo, które znajdziesz w lodówce, świetnie pasuje i nadaje się do wykorzystania. Nawet jeśli czasy świetności ma już za sobą i posiada nieco pomarszczoną skórkę.

A co będzie jeśli do gulaszu dodamy domowe pesto z uratowanej zieleniny i nieco nadwiędniętych ziół? Wtedy można powiedzieć, że jesteśmy zero waste do potęgi.

W naszej propozycji do duszonych warzyw dodajemy Sos Boloński WINIARY. Jest on aromatyczny, mocno pomidorowy i świetnie doprawiony. Tak przygotowany gulasz pasuje do kaszy, makaronu lub ryżu. Wystarczy chwila, by wyczarować idealny obiad - bez wyrzucania!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku rozgrzej sporą ilość oliwy, następnie dodaj posiekaną cebulkę ze szczypioru, pokrojoną drobno cukinię, bakłażan, fasolkę oraz posiekane oliwki. Dopraw solą i smaż całość przez 5 minut, ciągle mieszając.
  • Krok 2

    25 min
    Do garnka dodaj Sos Boloński WINIARY i szklankę wody z kranu, duś całość pod przykryciem przez około 25 min.
  • Krok 3

    1 min
    W międzyczasie zblenduj natkę pietruszki z łodygami z dodatkiem 1/2 szklanki oliwy, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, uprażonym słonecznikiem i solą.
  • Krok 4

    1 min
    Gdy gulasz będzie gotowy, podawaj go z domowym pesto z natki. Możesz też posypać go pozostałym szczypiorkiem.
  • WSKAZÓWKA - ZERO WASTE

    1 min
    Dodatkiem do gulaszu może być jakikolwiek ryż/kasza lub makaron z dnia poprzedniego.
Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Krok 1 z 5

W garnku rozgrzej sporą ilość oliwy, następnie dodaj posiekaną cebulkę ze szczypioru, pokrojoną drobno cukinię, bakłażan, fasolkę oraz posiekane oliwki. Dopraw solą i smaż całość przez 5 minut, ciągle mieszając.

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Krok 2 z 5

Do garnka dodaj Sos Boloński WINIARY i szklankę wody z kranu, duś całość pod przykryciem przez około 25 min.

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Krok 3 z 5

W międzyczasie zblenduj natkę pietruszki z łodygami z dodatkiem 1/2 szklanki oliwy, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, uprażonym słonecznikiem i solą.

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Krok 4 z 5

Gdy gulasz będzie gotowy, podawaj go z domowym pesto z natki. Możesz też posypać go pozostałym szczypiorkiem.

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

WSKAZÓWKA - ZERO WASTE z 5

Dodatkiem do gulaszu może być jakikolwiek ryż/kasza lub makaron z dnia poprzedniego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

    Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

    Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

    Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

    42 min Łatwy
  • Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

    Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu