Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym
45min
Łatwy
1
Cebula
1 trochę
Olej
1 łyżeczka
Curry
500 g
Mięso mielone wołowe
3 łyżek
Bułka tarta
2
Jajko
1 kostka
1 trochę
Pieprz
1 paczka
.
Wartości odżywcze
Białko
28.95 g
Węglowodany
8.3 g
Tłuszcze
21.87 g
Wartość energetyczna
355.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj cebulę, aż będzie szklista. Dodaj przyprawę curry i chwilę razem podsmażaj.
Krok 2
4 min
Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajka. Pokrusz Kostkę mięsną WINIARY, dodaj pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę.
Krok 3
5 min
Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kuleczki.
Krok 4
10 min
Ponownie rozgrzej olej na sporej patelni lub w rondlu i podsmażaj pulpeciki równomiernie z każdej strony.
Krok 5
5 min
Do 300 ml zimnej wody dodaj zawartość opakowania Sosu pomidorowego WINIARY i dokładnie wymieszaj. Dodaj powstały sos do pulpecików i doprowadź do wrzenia.
Krok 6
10 min
Duś 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
1 min
Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz ulubionymi warzywami, sałatką lub surówką.
Pyszne pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych domowych dań, do których chętnie wracamy. Smakują wyśmienicie, a przygotujesz je bardzo szybko. Można je także podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub pieczeniowym.
Komentarze 0