Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Keftedes - greckie pulpeciki
Dodaj do CookBook

Keftedes - greckie pulpeciki

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Aylin
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
100  ml
Woda
500  g
Mięso mielone wołowe
10  g
Świeża mięta
20  g
Natka pietruszki
100  g
Ser feta
1  łyżka
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3 g
Wartość energetyczna
271.3 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
28.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na odrobinę kuchni śródziemnomorskiej? Zrób sobie grecki dzień z delikatnymi klopsikami z soczystego mięsa mielonego, świeżej mięty i sera feta. Zobacz nasz przepis na keftedes – proste i szybkie danie, które możesz zrobić nawet w najbardziej zabiegany dzień.


Keftedes - co to jest?

Keftedes to niewielkie klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem sera feta i aromatycznych przypraw. Grecy jedzą je na kolację albo na obiad jako danie główne. Ale keftedes mogą być też serwowane jako przekąska w czasie spotkania z rodziną lub znajomymi. Uzupełnieniem tego dania może być np. ryż, chrupiące pieczywo albo sałatka ze świeżych warzyw. Usmażone klopsiki świetnie smakują też z sosami, np. z sosem czosnkowym, pomidorowym lub sosem tzatziki.


Ketenem – przepis na greckie pulpeciki

Przygotowanie greckich klopsików prawie nie różni się od przygotowania pulpecików robionych przez nasze mamy czy babcie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je wyrobić i formować kulki. Z tą drobną różnicą, że w tych klopsikach jest nadzienie. W przypadku keftedes do środka wkładamy kawałek sera feta lub innego (najlepiej owczego) sera, dokładnie zamykamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    4 min
    WINIARY Pomysł na… kotlety mielone wymieszaj z wodą, dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Miętę i pietruszkę umyj, posiekaj, dodaj do mięsa i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą, uformuj 8 klopsików.
  • Krok 3

    3 min
    Pokrój ser feta na osiem kostek. Umieść po jednej kostce na środku każdego kotleta i szczelnie zamknij wewnątrz mięsa.
  • Krok 4

    8 min
    Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki przez kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z sosem tzatziki.
Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 1 z 4

WINIARY Pomysł na… kotlety mielone wymieszaj z wodą, dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 2 z 4

Miętę i pietruszkę umyj, posiekaj, dodaj do mięsa i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą, uformuj 8 klopsików.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 3 z 4

Pokrój ser feta na osiem kostek. Umieść po jednej kostce na środku każdego kotleta i szczelnie zamknij wewnątrz mięsa.

Keftedes - greckie pulpeciki

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki przez kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z sosem tzatziki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu