Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto – włoski specjał z ryżem 

Risotto to danie o włoskich tradycjach, którego istotą jest właściwy sposób podania ryżu, a ten – również musi być odpowiedni. Przepisy na risotto wymagają bowiem, by używać specjalnego ryżu do risotto – ryż brązowy, jaśminowy, długoziarnisty czy biały nie nadają się do zrobienia tego włoskiego dania. Ryż przeznaczony do risotto znajdziecie w większych supermarketach, możecie też kupić go przez internet.  

W przypadku risotto bardzo ważny jest także sposób gotowania ziaren. W przeciwieństwie do innych dań z ryżem, gotowanie go do risotto zajmuje więcej czasu, a z pewnością – wymaga więcej uwagi. Na samym początku ryż należy pokryć tłuszczem, następnie zaś dolewa się stopniowo płyn – zwykle bulion, który powinien być wcześniej podgrzany. Płyn trzeba wlewać stopniowo, porcjami, w miarę jego wchłaniania się w ryż, i powtarzać podlewanie do momentu ugotowania ryżu. Nie należy przy tym mieszać ziarenek. 

Co dodać do risotto 

Risotto jest sposobem gotowania i serwowania ryżu, natomiast dodatki do tej wyjątkowej potrawy możesz dobierać samodzielnie i dostosowywać do swoich preferencji. Ponieważ sam ryż przygotowywany jest z pieczołowitością, dzięki której nabiera fenomenalnego smaku, risotto nie musi mieć zbyt wielu dodatków. By się o tym przekonać, wypróbuj np. prosty przepis na risotto z zielonym groszkiem albo risotto z dynią. Czasem wystarczy jeden czy dwa dodatkowe składniki, by dopełnić danie. Oczywiście możesz też znaleźć bardziej złożone przepisy – risotto z owocami morza, z kurczakiem i warzywami czy z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami. 

Wypróbuj nasze sprawdzone sposoby na risotto. Ta metoda gotowania ryżu wydaje ci się trudna? Na pewno szybko ją opanujesz, a wtedy będziesz w stanie przygotować każde risotto i zrobić wrażenie na gościach czy rodzinie.