Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z kurczakiem

0
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  g
Masło
250  g
Pierś Z Kurczaka
1 
Cebula
250  g
Ryż, biały, długoziarnisty, zwykły, surowy, wzbogacony
250  g
Kapusta biała
4  łyżek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.13 g
Węglowodany
55.48 g
Tłuszcze
8.21 g
Wartość energetyczna
379.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Rozpuść Rosół wołowy WINIARY w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Mięso pokrój w paski, a cebulę oczyść i pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Dokładnie poszatkuj kapustę.
Krok 4
5 min
Rozpuść masło na głębokiej patelni. Dodaj suchy ryż, mięso, kapustę i cebulę. Smaż ok. 5 minut.
Krok 5
15 min
Stopniowo dolewaj Rosół wołowy WINIARY, ciągle mieszając. Duś risotto ok. 15 minut.
Krok 6
2 min
Podawaj posypane natką pietruszki.
Risotto z kurczakiem

Krok 1 z 6

Rozpuść Rosół wołowy WINIARY w 500 ml wrzącej wody.

Risotto z kurczakiem

Krok 2 z 6

Mięso pokrój w paski, a cebulę oczyść i pokrój w kostkę.

Risotto z kurczakiem

Krok 3 z 6

Dokładnie poszatkuj kapustę.

Risotto z kurczakiem

Krok 4 z 6

Rozpuść masło na głębokiej patelni. Dodaj suchy ryż, mięso, kapustę i cebulę. Smaż ok. 5 minut.

Risotto z kurczakiem

Krok 5 z 6

Stopniowo dolewaj Rosół wołowy WINIARY, ciągle mieszając. Duś risotto ok. 15 minut.

Risotto z kurczakiem

Krok 6 z 6

Podawaj posypane natką pietruszki.

Risotto po polsku - z kawałkami kurczaka, cebulą i białą kapustą. Składniki dania - łącznie z ryżem - najpierw podsmażamy na maśle, a potem dusimy w esencjonalnym Rosole wołowym WINIARY, dzięki temu zyskują charakterystyczny, intensywny smak. Podajemy posypane natką pietruszki lub gałązkami ziół na obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.1g / 20%
Węglowodany
55.5g / 60%
Tłuszcze
8.2g / 19%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika