Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z krewetkami

0
27 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

320 g
Ryż na risotto
200 g
Krewetki mrożone
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1 
Pomidory
100 g
Cukinia
1 łyżka
Masło
75 g
Białe wino
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.19 g
Tłuszcze
11.08 g
Węglowodany
67.27 g
Wartość energetyczna
453.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
0 min
Nastawić bulion warzywny (powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta)
Krok 2
10 min
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut ,
Krok 3
5 min
Wrzucić surowe krewetki i ryż. Poddusić wszystko razem (ryż powinien wchłonąć tłuszcz) i zalać winem. Składniki cały czas mieszać.
Krok 4
5 min
Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Krok 5
5 min
Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła.
Krok 6
0 min
Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.
Krok 7
2 min
Podawać w ogrzanych talerzach posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.
Risotto z krewetkami

Krok 1 z 7

Nastawić bulion warzywny (powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta)

Risotto z krewetkami

Krok 2 z 7

Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut ,

Risotto z krewetkami

Krok 3 z 7

Wrzucić surowe krewetki i ryż. Poddusić wszystko razem (ryż powinien wchłonąć tłuszcz) i zalać winem. Składniki cały czas mieszać.

Risotto z krewetkami

Krok 4 z 7

Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.

Risotto z krewetkami

Krok 5 z 7

Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła.

Risotto z krewetkami

Krok 6 z 7

Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.

Risotto z krewetkami

Krok 7 z 7

Podawać w ogrzanych talerzach posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.

Krewetki przygotujesz na bardzo wiele sposobów – możesz je gotować, smażyć i piec, a także przyrządzać doskonałe przystawki na zimno. W tej odsłonie proponujemy risotto z krewetkami, które zachwyci wielbicieli kolorowych potraw. Za unikalny smak potrawy odpowiada wyrazisty Bulion warzywny WINIARY. Pyszny obiad gwarantowany!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika