Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z pęczaku

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest iziona

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Czerwona cebula
0.5 
Papryka czerwona
1 łyżeczka
Masło
2 ząbków
Czosnek
1.5 szklanek
Pęczak
0.5 szklanka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.79 g
Węglowodany
38.41 g
Tłuszcze
3.81 g
Wartość energetyczna
210.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
15 min
Paprykę upiec w piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pęczak i podlać niewielka ilością bulionu.
Krok 2
7 min
Przygotować 1l bulionu. Bulion dolewać porcjami, następną dolać dopiero jak wcześniejsza cała się wchłonie (bulion może nam zostać).
Krok 3
5 min
Kiedy pęczak jest miękki, ale jednocześnie troszkę chrupiący, dodać paprykę, pietruszkę i posiekany drobniutko czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Risotto z pęczaku

Krok 1 z 3

Paprykę upiec w piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pęczak i podlać niewielka ilością bulionu.

Risotto z pęczaku

Krok 2 z 3

Przygotować 1l bulionu. Bulion dolewać porcjami, następną dolać dopiero jak wcześniejsza cała się wchłonie (bulion może nam zostać).

Risotto z pęczaku

Krok 3 z 3

Kiedy pęczak jest miękki, ale jednocześnie troszkę chrupiący, dodać paprykę, pietruszkę i posiekany drobniutko czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Risotto inaczej – przygotowane na bazie pęczaku. Podsmażany z dodatkiem Bulionu warzywnego WINIARY, świetnie wchłonie wszystkie smaki i aromaty. Kaszę wymieszajmy z cebulką, czosnkiem i papryką, dzięki czemu zyskamy niepowtarzalne połączenie i wyjątkowe doznania. Podawać możemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
6.8g / 12%
Węglowodany
38.4g / 72%
Tłuszcze
3.8g / 15%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika