Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Risotto - to zawsze dobry pomysł!
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny! Możesz je zrobić jako drugie danie lub wykorzystać risotto jako obiad jednodaniowy :) Jeśli lubisz, możesz poeksperymentować ze smakiem i zamiast cebuli dodać np. czosnek lub inne warzywo. Bulion drobiowy WINIARY sprawi, że Twoje danie nabierze wspaniałego smaku i aromatu!
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem - dla kogo?
Opisane danie powinno przypaść do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej, bo to właśnie z Italii wywodzą się tego typu przepisy. Nada się także na posiłek dla osób aktywnych fizycznie. Sportowcy bardzo często sięgają właśnie po lekkie dania z drobiu, w których można znaleźć również odpowiednią porcję warzyw i ziół.
Na korzyść tej potrawy przemawia także szybkość przygotowania. Smażenie zajmuje niewiele czasu, podobnie jak ugotowanie w odpowiedni sposób ryżu do risotto. Dzięki zastosowaniu parmezanu danie ma jednak bardziej wyszukany smak niż proste potrawy kuchni polskiej.
Naprawdę warto spróbować tego dania. Jeśli odpowiednio wyjdzie, w przyszłości można rozważyć modyfikację przepisu przez dodanie także innych składników, jak suszone pomidory, świeża papryka czy dodatkowa porcja włoskich ziół!
Risotto z kurczakiem i szpinakiem - podsumowanie
Opisany wariant risotto to idealna propozycja na główne danie obiadowe. Można też uczynić z niego przystawkę. Pierwotnie risotto pełniło właśnie taka funkcję i było podawane w mniejszych porcjach. Poza tym nasz przepis bardzo łatwo przerobić na wersję wegetariańską. Bez kawałków kurczaka też smakuje bardzo dobrze! Jeśli jednak uważasz, że potrawa wymaga odpowiedniego dopełnienia, w miejsce mięsa można dodać grzyby. Bulion mięsny można natomiast zamienić na bulion warzywny, również bez szkody dla walorów smakowych tego dania!
Uszykuj pół litra bulionu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ryż podsmaż na łyżce oleju na szklisto, podlewaj stopniowo bulionem i mieszaj, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smaż razem przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj szpinak i duś jeszcze ok. 5 minut.
Do ryżu dodaj mięso z cebulą i szpinakiem. Dopraw do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.
Podaj zaraz po przygotowaniu.