Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z grzybami

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Ryż arborio
100 ml
Białe wino
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oliwa
2 łyżek
Masło
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Tymianek świeży
1 trochę
Sól
0.5 szklanka
Parmezan tarty
300 g
Grzyby Leśne
1.5 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
540.49 kcal
Białko
18.78 g
Tłuszcze
18.84 g
Węglowodany
70.66 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
12 min
Wodę zagotuj i dodaj bulion ze słoika. Grzyby umyj i oczyść a następnie pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą.
Krok 3
5 min
Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy. Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Dodaj 2 gałązki tymianku i gotuj na średniej mocy od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
13 min
Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al.’dente.
Krok 5
10 min
Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5-10 min. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Risotto z grzybami

Krok 1 z 5

Wodę zagotuj i dodaj bulion ze słoika. Grzyby umyj i oczyść a następnie pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Risotto z grzybami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą.

Risotto z grzybami

Krok 3 z 5

Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy. Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Dodaj 2 gałązki tymianku i gotuj na średniej mocy od czasu do czasu mieszając.

Risotto z grzybami

Krok 4 z 5

Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al.’dente.

Risotto z grzybami

Krok 5 z 5

Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5-10 min. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Risotto z grzybami to przepis powstały z połączenia kuchni włoskiej i polskiej. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Risotto z grzybami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika