Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z kurczakiem i warzywami

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Ryż arborio
2 
Filet z kurczaka
3 łyżek
Olej
450 g
Warzywa mrożone
1 łyżka
Masło
50 g
Parmezan
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Papryka
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
538.12 kcal
Węglowodany
49.73 g
Białko
31.53 g
Tłuszcze
22.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
2 min
Bulion rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Ryż podsmaż na łyżce oleju na szklisto, podlewaj stopniowo bulionem i mieszaj aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany.
Krok 3
10 min
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa rozmrożone i smaż razem przez 5 minut.
Krok 4
6 min
Do ryżu dodaj mięso z warzywami. Dopraw do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.
Krok 5
2 min
Podaj zaraz po przygotowaniu.
Risotto z kurczakiem i warzywami

Krok 1 z 5

Bulion rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Krok 2 z 5

Ryż podsmaż na łyżce oleju na szklisto, podlewaj stopniowo bulionem i mieszaj aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Krok 3 z 5

Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa rozmrożone i smaż razem przez 5 minut.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Krok 4 z 5

Do ryżu dodaj mięso z warzywami. Dopraw do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Krok 5 z 5

Podaj zaraz po przygotowaniu.

Kiedy dni pędzą jak szalone i brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanych dań, zawsze warto sięgnąć po przepis na ristotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie przyrządzenie i proste składniki to nie jedyne zalety tego dania. Ich smak skutecznie podkręci Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz starty parmezan, który doda mu wyrazistości. Twoja rodzina na pewno pokocha risotto!

Przygotowanie tego dania zajmie Ci zalewie około pół godziny, zaś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić większą porcję z myślą o obiedzie na dwa dni. Innym plusem tego posiłku jest fakt, że przygotowuje się go z prostych składników, z których większość zwykle mamy pod ręką.

Zacznij od rozpuszczenia 2 kostek bulionu w 500 ml wrzącej wody. Na łyżce oleju podsmaż szklankę ryżu do risotto, a następnie podlewaj go stopniowo bulionem. Pamiętaj, by mieszać go od czasu do czasu i pilnować, by ryż nie rozgotował się. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Podsmaż go na oleju i dodaj rozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj mięso z warzywami do ryżu. Przypraw, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj łyżkę masła. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i świeżą natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika