Kiedy dni pędzą jak szalone i brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanych dań, zawsze warto sięgnąć po przepis na
ristotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie przyrządzenie i proste składniki to nie jedyne zalety tego dania. Ich smak skutecznie podkręci
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz starty parmezan, który doda mu wyrazistości. Twoja rodzina na pewno pokocha risotto!
Przygotowanie tego dania zajmie Ci zalewie około pół godziny, zaś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić większą porcję z myślą o obiedzie na dwa dni. Innym plusem tego posiłku jest fakt, że przygotowuje się go z prostych składników, z których większość zwykle mamy pod ręką.
Zacznij od rozpuszczenia
2 kostek bulionu w 500 ml wrzącej wody. Na łyżce oleju podsmaż szklankę ryżu do risotto, a następnie podlewaj go stopniowo bulionem. Pamiętaj, by mieszać go od czasu do czasu i pilnować, by ryż nie rozgotował się.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
Podsmaż go na oleju i dodaj rozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj mięso z warzywami do ryżu. Przypraw, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj łyżkę masła.
Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i świeżą natką pietruszki. Wypróbuj także przepis na
kurczaka z warzywami z patelni.
Komentarze 0