Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Risotto z owocami morza
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
20.8g / 15%
Węglowodany
107.9g / 79%
Tłuszcze
4g / 6%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Risotto z owocami morza

+

Risotto z owocami morza

Wróć

Risotto z owocami morza

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Bulion warzywny Winiary
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
500  g
Ryż arborio
150  g
Masło
1 
Cebula
70  ml
Białe wino
trochę
Sól
1  łyżeczka
Szafran
1  szczypta
Kurkuma
1  opakowanie
Owoce morza
2  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.84 g
Węglowodany
107.87 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
567.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Risotto z owocami morza, o intensywnym aromacie i smaku wytrawnego białego wina, doprawione przyprawą w płynie MAGGI i przygotowane na bazie Bulionu Warzywnego WINIARY, to pomysł na pyszne danie z kuchni włoskiej.

Polecamy podawać risotto z owocami morza z takimi przyprawami jak kurkuma i szafran, ale możesz je urozmaicić również innymi przyprawami. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą chorizo – idealną dla wielbicieli ostrych smaków.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Owoce morza opłucz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Do garnka wlej wino i zagotuj. Następnie dodaj oczyszczone owoce morza i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Owoce morza przełóż na talerz, wina nie wylewaj.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj masło, dodaj cebulę i duś przez kilka minut aż stanie się przejrzysta. Następnie dodaj ryż i czosnek.
  • Krok 4

    10 min
    Podkręć ogień i podsmaż, aż ryż stanie się szklisty (często mieszaj). Następnie wlej wino, w którym gotowały się owoce morza, zmniejsz ogień i gotuj często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby ryż się nie rozgotował – powinien być trochę twardy w środku, czyli al dente.
  • Krok 6

    5 min
    Razem z ostatnią porcją bulionu (ok. 100 ml) do risotto dodaj ugotowane wcześniej owoce morza. Podgrzewaj razem przez 2 minuty, po czym dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem – możesz podawać. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą choriso.
Risotto z owocami morza

Krok 1 z 6

Owoce morza opłucz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Risotto z owocami morza

Krok 2 z 6

Do garnka wlej wino i zagotuj. Następnie dodaj oczyszczone owoce morza i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Owoce morza przełóż na talerz, wina nie wylewaj.

Risotto z owocami morza

Krok 3 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj masło, dodaj cebulę i duś przez kilka minut aż stanie się przejrzysta. Następnie dodaj ryż i czosnek.

Risotto z owocami morza

Krok 4 z 6

Podkręć ogień i podsmaż, aż ryż stanie się szklisty (często mieszaj). Następnie wlej wino, w którym gotowały się owoce morza, zmniejsz ogień i gotuj często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Risotto z owocami morza

Krok 5 z 6

Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby ryż się nie rozgotował – powinien być trochę twardy w środku, czyli al dente.

Risotto z owocami morza

Krok 6 z 6

Razem z ostatnią porcją bulionu (ok. 100 ml) do risotto dodaj ugotowane wcześniej owoce morza. Podgrzewaj razem przez 2 minuty, po czym dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem – możesz podawać. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą choriso.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Żółty ryż z curry i kurkumą

    Żółty ryż z curry i kurkumą

    50 min Łatwy
  • Risotto z grzybami

    Risotto z grzybami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu