Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z owocami morza

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Winiary Bulion Warzywny
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
500  g
Ryż arborio
150  g
Masło
1 
Cebula
70  ml
Białe wino
trochę
Sól
1  łyżeczka
Szafran
1  szczypta
Kurkuma
1  paczka
Owoce morza
2  ząbków
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.47 g
Węglowodany
107.77 g
Tłuszcze
32.53 g
Wartość energetyczna
795.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Owoce morza opłucz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Do garnka wlej wino i zagotuj. Następnie dodaj oczyszczone owoce morza i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Owoce morza przełóż na talerz, wina nie wylewaj.
Krok 3
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj masło, dodaj cebulę i duś przez kilka minut aż stanie się przejrzysta. Następnie dodaj ryż i czosnek.
Krok 4
10 min
Podkręć ogień i podsmaż, aż ryż stanie się szklisty (często mieszaj). Następnie wlej wino, w którym gotowały się owoce morza, zmniejsz ogień i gotuj często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Krok 5
10 min
Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby ryż się nie rozgotował – powinien być trochę twardy w środku, czyli al dente.
Krok 6
5 min
Razem z ostatnią porcją bulionu (ok. 100 ml) do risotto dodaj ugotowane wcześniej owoce morza. Podgrzewaj razem przez 2 minuty, po czym dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem – możesz podawać. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą choriso.
Risotto z owocami morza

Krok 1 z 6

Owoce morza opłucz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Risotto z owocami morza

Krok 2 z 6

Do garnka wlej wino i zagotuj. Następnie dodaj oczyszczone owoce morza i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Owoce morza przełóż na talerz, wina nie wylewaj.

Risotto z owocami morza

Krok 3 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj masło, dodaj cebulę i duś przez kilka minut aż stanie się przejrzysta. Następnie dodaj ryż i czosnek.

Risotto z owocami morza

Krok 4 z 6

Podkręć ogień i podsmaż, aż ryż stanie się szklisty (często mieszaj). Następnie wlej wino, w którym gotowały się owoce morza, zmniejsz ogień i gotuj często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Risotto z owocami morza

Krok 5 z 6

Następnie małymi porcjami dodawaj bulion, za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby ryż się nie rozgotował – powinien być trochę twardy w środku, czyli al dente.

Risotto z owocami morza

Krok 6 z 6

Razem z ostatnią porcją bulionu (ok. 100 ml) do risotto dodaj ugotowane wcześniej owoce morza. Podgrzewaj razem przez 2 minuty, po czym dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem – możesz podawać. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą choriso.


Risotto z owocami morza, o intensywnym aromacie i smaku wytrawnego białego wina, doprawione przyprawą w płynie MAGGI i przygotowane na bazie Bulionu Warzywnego WINIARY, to pomysł na pyszne danie z kuchni włoskiej.

Polecamy podawać risotto z owocami morza z takimi przyprawami jak kurkuma i szafran, ale możesz je urozmaicić również innymi przyprawami. Owoce morza możesz zastąpić kiełbasą chorizo – idealną dla wielbicieli ostrych smaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.5g / 8%
Węglowodany
107.8g / 54%
Tłuszcze
32.5g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika