Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

0
22 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Ciecierzyca
250 g
Ryż ugotowany
1 
Marchewka
1 puszka
Mleko kokosowe
100 ml
Woda
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
53.91 g
Węglowodany
219.36 g
Tłuszcze
35 g
Wartość energetyczna
1396.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

22 min
Krok 1
3 min
Marchewkę pokrój w cienkie półksiężyce
Krok 2
4 min
Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj marchewkę i podsmaż ją przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając
Krok 3
3 min
Następnie dodaj ryż oraz pastę Winiary, smaż całość przez około 2 minuty, ciągle mieszając
Krok 4
7 min
Do całości dodaj wodę, mleko kokosowe oraz ciecierzycę, duś całość na średnim ogniu pod przykryciem, przez ok. 5 min
Krok 5
5 min
Całość podawaj z posiekaną bazylią
Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

Krok 1 z 5

Marchewkę pokrój w cienkie półksiężyce

Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

Krok 2 z 5

Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj marchewkę i podsmaż ją przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając

Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

Krok 3 z 5

Następnie dodaj ryż oraz pastę Winiary, smaż całość przez około 2 minuty, ciągle mieszając

Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

Krok 4 z 5

Do całości dodaj wodę, mleko kokosowe oraz ciecierzycę, duś całość na średnim ogniu pod przykryciem, przez ok. 5 min

Ciecierzyca w sosie curry z odsmażanym ryżem

Krok 5 z 5

Całość podawaj z posiekaną bazylią

Witajcie! Strasznie mi miło, że do mnie zajrzeliście! Dziś coś specjalnego dla tych, którzy cenią sobie klasyczny aromat curry a i może mają też coś w zanadrzu w lodówce, co na pewno będzie się w curry dobrze czuło. W moim przypadku będzie to połączenie ciecierzycy i ryżu i gwarantuję Wam, że będzie smakowało świetnie. Pamiętajcie, że curry to genialne rozwiązanie aby smakowicie wykorzystać dowolny ryż czy kaszę, które macie już ugotowane. Poza tym jest to naprawdę szybkie danie – przygotowanie zajmie Wam najwyżej 20 minut. A teraz – do dzieła!

TIPY:
- przechowywanie ugotowanego ryżu
-przechowywanie szpinaku
- używanie pasty zamiast zestawu przypraw
- możliwa zamiana suchej ciecierzycy na ciecierzycę z puszki


I gotowe! Przygotowanie tego curry naprawdę trwa moment i do tego pozwala na smaczne wykorzystanie tego, co akurat macie ugotowane w lodówce. Czasami naprawdę nie chce nam się długo zastanawiać nad tym, co ugotować, nie mówiąc już o spędzaniu godziny na samym gotowaniu. I tutaj właśnie wkraczają pomysły takie jak to oto curry – wszyscy uratowani :) Jeśli chcecie znaleźć więcej pysznych inspiracji – zajrzyjcie na winiary.pl. i przekonajcie się, że my tutaj naprawdę #pomagamywgotowaniu! Ja zapraszam Was jak zawsze do mojej sprytnej kuchni – widzimy się wkrótce!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika