
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Jeśli lubisz ciecierzycę, to koniecznie musisz spróbować też innych naszych przepisów:
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem
Marokańska zupa harira
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
1 minKrok 6
3 minKrok 7
3 minKrok 8
2 minKrok 9
40 min
Krok 1 z 9
W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 2 z 9
Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3 z 9
Zestawiamy garnek z kuchenki, zupę brokułową miksujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.

Krok 4 z 9
Zupę brokułową podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.

Krok 5 z 9
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Krok 6 z 9
Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.

Krok 7 z 9
Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.

Krok 8 z 9
Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.

Krok 9 z 9
Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0