Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

0
1 godz 59 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Ciecierzyca
1  puszka
Pomidory w kawałkach
1 
Cebula
1 
Kawałek pora
1  ząbek
3  gałązek
Świeży tymianek
1  łyżka
Olej z nasion winogron
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
100  ml
Śmietana 18%
50  g
Makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.28 g
Węglowodany
37.41 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
260.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

119 min
Krok 1
3 min
Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.
Krok 2
90 min
Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).
Krok 3
10 min
Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.
Krok 4
12 min
Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.
Krok 5
3 min
Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.
Krok 6
1 min
Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.
Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 1 z 6

Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 2 z 6

Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 3 z 6

Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 4 z 6

Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 5 z 6

Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.

Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

Krok 6 z 6

Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.

Zupa z ciecierzycy? To nie brzmi przyjaźnie, więc niejadkowi lepiej powiedzieć, że na obiad będzie zupa z cieciorki. Ciecierzyca, podobnie jak fasola, groch i bób, jest doskonałym źródłem białka, zatem stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Przygotowana z niej zupa będzie odżywcza i sycąca i może stanowić pełnowartościowy jednodaniowy obiad.

Cieciorka ma nie tylko dużo białka, ale i błonnika, a także wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin. Ale dla mnie chyba najważniejsze to, że zupa z niej jest przepyszna, o czym przekonałam się dopiero teraz, bo to moje pierwsze spotkanie z ciecierzycą. Do swojej zupy użyłam suchą ciecierzycę, można ją zastąpić ciecierzycą z puszki, dzięki czemu ominie nas wielogodzinne moczenie nasion i skróci się czas jej przygotowania. Wówczas tę pyszną zupę będzie można przygotować zupełnie spontanicznie i w krótkim czasie.

Pożywna zupa z ciecierzycą ze świeżym tymiankiem świetnie smakuje także w postaci kremu i z dodatkiem chrupiących grzanek. Taka wersja zdecydowanie bardziej przypadła do gustu moim dzieciom. Jak dla obie są pyszne i warte spróbowania.

Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z cieciorki z serem kozim
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika