Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
2 godz 37 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
22.43 g
Węglowodany
27.29 g
Tłuszcze
16.59 g
Wartość energetyczna
337.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
157 min
Krok 1
120 min
Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
Krok 2
7 min
Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
Krok 4
15 min
Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
8 min
Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
Krok 6
2 min
Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.
Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!
Komentarze 0