Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

0
2 godz 37 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Żeberka extra
0.25  główka
Nieduża kapusta włoska
1  pęczek
Mrożonej włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
0.5  szklanka
Fasolka szparagowa zielona
100  g
Ciecierzyca z puszki, odsączona z zalewy
0.25  szklanka
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.43 g
Węglowodany
27.29 g
Tłuszcze
16.59 g
Wartość energetyczna
337.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

157 min
Krok 1
120 min
Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
Krok 2
7 min
Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
Krok 4
15 min
Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
8 min
Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
Krok 6
2 min
Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 1 z 6

Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 2 z 6

Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 3 z 6

Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 4 z 6

Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 6 z 6

Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.

Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika