Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś: zupa krem z brokułów i kalafiora, z dodatkiem różyczek brokuła podanych na surowo dla przyjemnego pochrupania. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, do którego można wykorzystać także mrożonki. A więc idealne na cały rok!
Pamiętajcie, by przygotowując to i inne dania, nie wyrzucać łodygi brokuła – jest w pełni jadalna, jeśli obierze się ją ze zdrewniałych części. Lepiej wykorzystać ją od przygotowania tej zupy – jest nie tylko smaczna, ale też to właśnie w łodydze brokuła zgromadzone jest wiele cennych witamin i minerałów.
W głębszym rondlu rozgrzewamy oliwę. Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, zdejmujemy łupinki, kroimy w plasterki. Wrzucamy do rondla i bardzo krótko smażymy.
Krok 2
10 min
Dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki por, oprószamy solą i chili, dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
8 min
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę cienko obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 4
6 min
Do rondla z podduszonymi warzywami dodajemy pokrojoną łodygę brokuła i ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
12 min
Dodajemy do rondla mrożony kalafior i różyczki brokuła (część odkładamy do podania z gotową zupą), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Krok 6
4 min
Zupę blendujemy na krem, doprawiamy pieprzem. Możemy dodać do zupy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Podajemy ze zblanszowanymi różyczkami brokuła, groszkiem ptysiowym i czarnuszką.
Krok 1
z
6
W głębszym rondlu rozgrzewamy oliwę. Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, zdejmujemy łupinki, kroimy w plasterki. Wrzucamy do rondla i bardzo krótko smażymy.
Krok 2
z
6
Dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki por, oprószamy solą i chili, dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
z
6
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę cienko obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 4
z
6
Do rondla z podduszonymi warzywami dodajemy pokrojoną łodygę brokuła i ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 5
z
6
Dodajemy do rondla mrożony kalafior i różyczki brokuła (część odkładamy do podania z gotową zupą), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Krok 6
z
6
Zupę blendujemy na krem, doprawiamy pieprzem. Możemy dodać do zupy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Podajemy ze zblanszowanymi różyczkami brokuła, groszkiem ptysiowym i czarnuszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0