
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowując zupę krem brokułową, wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana na gładko, a trafi do niej całe dobro z warzyw :)
Zupa z parmezanem nabiera zupełnie nowego charakteru, dlatego ten dodatek często pojawia się w naszych przepisach:
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
15 minKrok 6
3 minKrok 7
10 minKrok 8
2 min
Krok 1 z 8
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.

Krok 2 z 8
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.

Krok 3 z 8
Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.

Krok 4 z 8
Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.

Krok 5 z 8
Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Krok 6 z 8
Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.

Krok 7 z 8
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1