Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

(0)
59min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł świeży
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
25  g
Trójkąt serka śmietankowego
3  ząbków
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Czosnkowa oliwa z oliwek do grzanek
2 
Bułki na grzanki
trochę
Parmezan w płatkach lub tarty do posypania zupy na talerzach
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.85 g
Węglowodany
47.99 g
Tłuszcze
18.14 g
Wartość energetyczna
390.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
6 min
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 3
5 min
Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.
Krok 4
10 min
Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.
Krok 5
15 min
Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 6
3 min
Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.
Krok 7
10 min
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.
Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 1 z 8

Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 8

Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 4 z 8

Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 8

Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 8

Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 7 z 8

Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.

Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.

Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?

Przygotowując zupę krem brokułową, wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana na gładko, a trafi do niej całe dobro z warzyw :)

Zupa z parmezanem nabiera zupełnie nowego charakteru, dlatego ten dodatek często pojawia się w naszych przepisach:

Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Ribollita – toskańska zupa z fasoli

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha