Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?
Przygotowując zupę krem brokułową, wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana na gładko, a trafi do niej całe dobro z warzyw :)
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
59 min
Krok 1
6 min
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 3
5 min
Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.
Krok 4
10 min
Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.
Krok 5
15 min
Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 6
3 min
Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.
Krok 7
10 min
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
Krok 8
2 min
Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.
Krok 1
z
8
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
Krok 2
z
8
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Krok 3
z
8
Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.
Krok 4
z
8
Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.
Krok 5
z
8
Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 6
z
8
Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.
Krok 7
z
8
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
Krok 8
z
8
Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
A
Agnieszka
Nie dodaję serka topionego.dodaje przyprawy według uznania.blenduję.podaję z grzankami.jest pyszna.smacznego.
Agnieszka
Winiary
Expert
Agnieszka, super, że Ci smakowało. Najlepiej dopasowywać dania do tego, co lubisz Ty i twoi bliscy 😊
J
Janusz
Mozna by bardziej szczegółowo proporcje podawac , kazdy chyba ma wage bo kawalek kawalkowi nie rowny , ja osobiscie nie jestem zadowolony ze smaku. Jadlem niedawno krem z brokula w lokalu i byl 100 razy lepszy
Winiary
Expert
Janusz, wszystko zależy od tego jakie kawałki warzyw masz pod ręką. Nie lubimy jak coś się marnuje, dlatego w tym przepisie napisaliśmy o kawałkach warzyw, a nie podaliśmy konkretnej gramatury.
G
Gosia
Robię ra zupę od dawna zanim trafiła na stronę winiary. Nie blenduję jej jednak na krem ani nie dodaje serka topionego. Mimo to jest rewelacyjna.
Winiary
Expert
Gosia, dziękujemy za opinię! To też może być podpowiedź dla innych uzytkowników. 😊
M
Monika
Strasznie słona wychodzi a nie dodałam nawet bulionu i soli jeszcze.
Komentarze 4