Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zielona zupa

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3  ząbków
2 
Zielona papryka
2 
Cukinia
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól i pieprz
100  g
Ser feta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.97 g
Węglowodany
10.54 g
Tłuszcze
12.52 g
Wartość energetyczna
172.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
1 min
Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
Krok 2
1 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na plastry.
Krok 3
2 min
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
1 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę.
Krok 5
5 min
Zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać paprykę i krótko podsmażyć.
Krok 6
10 min
Dodać cukinie, całość zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
Krok 7
3 min
Kiedy warzywa zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary. Dobrze wymieszać. Zupę zagotować.
Krok 8
1 min
Na zakończenie zieloną zupę zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Podawać z kawałkami sera feta.
Zielona zupa

Krok 1 z 9

Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.

Zielona zupa

Krok 2 z 9

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na plastry.

Zielona zupa

Krok 3 z 9

Cukinie umyć, pokroić w kostkę.

Zielona zupa

Krok 4 z 9

Na dnie garnka rozgrzać oliwę.

Zielona zupa

Krok 5 z 9

Zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać paprykę i krótko podsmażyć.

Zielona zupa

Krok 6 z 9

Dodać cukinie, całość zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu.

Zielona zupa

Krok 7 z 9

Kiedy warzywa zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary. Dobrze wymieszać. Zupę zagotować.

Zielona zupa

Krok 8 z 9

Na zakończenie zieloną zupę zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zielona zupa

Krok 9 z 9

Podawać z kawałkami sera feta.

Zauważyłam, że gotuję ostatnio zgodnie z kluczem kolorystycznym. Kiedy wchodzę do sklepu, moją uwagę przyciągają warzywa w podobnych odcieniach. Sama nie wiem, jak to się dzieje, ale okazuję się, że wizualna intuicja przekłada się doskonale na walory smakowe potrawy. Dziś w menu zielona zupa!

Jako pierwsza do koszyka trafiła mięsista zielona papryka. Do towarzystwa: cukinia. Pomyślałam, że idealnym dopełnieniem byłby brokuł. W warzywniaku niestety, jak na złość, brokuła ani widu ani słychu! Nie wszystko jeszcze stracone…, przemknęło mi przez głowę. Trzeba wziąć się na sposób. Na półce obok przypraw czekała Zupa Brokułowa Jak u Mamy Winiary. Zerknęłam na skład: przyprawy, mieszanka warzywa, nic zbędnego! Dorzuciłam do koszyka, a potem do garnka. Dzięki Brokułowej zupa nie tylko zyskała nie tylko aromat, ale także bardziej intensywny kolor. Drobna pomoc w awaryjnych sytuacjach – na wagę złota.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika