Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zauważyłam, że gotuję ostatnio zgodnie z kluczem kolorystycznym. Kiedy wchodzę do sklepu, moją uwagę przyciągają warzywa w podobnych odcieniach. Sama nie wiem, jak to się dzieje, ale okazuję się, że wizualna intuicja przekłada się doskonale na walory
smakowe potrawy. Dziś w menu zielona zupa!
Jako pierwsza do koszyka trafiła mięsista zielona papryka. Do towarzystwa: cukinia. Pomyślałam, że idealnym dopełnieniem byłby brokuł. W warzywniaku niestety, jak na złość, brokuła ani widu ani słychu! Nie wszystko jeszcze stracone…, przemknęło mi przez
głowę. Trzeba wziąć się na sposób. Na półce obok przypraw czekała Zupa Brokułowa Jak u Mamy Winiary. Zerknęłam na skład: przyprawy, mieszanka warzywa,
nic zbędnego! Dorzuciłam do koszyka, a potem do garnka. Dzięki Brokułowej zupa nie tylko zyskała nie tylko aromat, ale także bardziej
intensywny kolor. Drobna pomoc w awaryjnych sytuacjach – na wagę złota.
Przygotowanie
25 min
Krok 1
1 min
Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
Krok 2
1 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na plastry.
Krok 3
2 min
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
1 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę.
Krok 5
5 min
Zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać paprykę i krótko podsmażyć.
Krok 6
10 min
Dodać cukinie, całość zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
Krok 7
3 min
Kiedy warzywa zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary. Dobrze wymieszać. Zupę zagotować.
Krok 8
1 min
Na zakończenie zieloną zupę zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
1 min
Podawać z kawałkami sera feta.
Krok 1
z
9
Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
Krok 2
z
9
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na plastry.
Krok 3
z
9
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
z
9
Na dnie garnka rozgrzać oliwę.
Krok 5
z
9
Zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać paprykę i krótko podsmażyć.
Krok 6
z
9
Dodać cukinie, całość zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
Krok 7
z
9
Kiedy warzywa zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary. Dobrze wymieszać. Zupę zagotować.
Krok 8
z
9
Na zakończenie zieloną zupę zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
z
9
Podawać z kawałkami sera feta.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0