Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką
Dodaj do CookBook

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kalafior
trochę
Karczoch (kilka)
0.7  l
Bulion warzywny
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
100  ml
Śmietana 18% lub śmietana kremówka
trochę
Oliwa
1 
Zielona cebulka
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.7 g
Wartość energetyczna
128 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Upieczony kalafior nabiera zupełnie nowego smaku. Staje się aromatyczny, lekko orzechowy. Podobnie zachowuje się czosnek, który w piecu mięknie i łagodnieje. Do tego serce karczocha, odrobina śmietanki, chrupka zielona cebulka, szczypta tymianku i gotowe! Zupa krem z kalafiora, choć zawiera zaledwie kilka składników, syci na długo.

Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:


Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Orientalny żurek
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Czeska zupa czosnkowa
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  • Krok 2

    2 min
    Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
  • Krok 3

    22 min
    Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
  • Krok 5

    1 min
    Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
  • Krok 6

    15 min
    Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    3 min
    Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
  • Krok 8

    1 min
    Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 9

    1 min
    Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 2 z 9

Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 3 z 9

Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 4 z 9

W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 5 z 9

Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 6 z 9

Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 7 z 9

Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 8 z 9

Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 9 z 9

Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu