Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Upieczony kalafior nabiera zupełnie nowego smaku. Staje się aromatyczny, lekko orzechowy. Podobnie zachowuje się czosnek, który w piecu mięknie i łagodnieje. Do tego serce karczocha, odrobina śmietanki, chrupka zielona cebulka, szczypta tymianku i gotowe! Zupa krem z kalafiora, choć zawiera zaledwie kilka składników, syci na długo.
Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:
Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
Krok 3
22 min
Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Krok 4
10 min
W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
Krok 5
1 min
Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
Krok 6
15 min
Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 7
3 min
Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
Krok 8
1 min
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
1 min
Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Krok 1
z
9
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Krok 2
z
9
Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
Krok 3
z
9
Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Krok 4
z
9
W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
Krok 5
z
9
Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
Krok 6
z
9
Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 7
z
9
Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
Krok 8
z
9
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
z
9
Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0