
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Orientalny żurek
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Czeska zupa czosnkowa
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
2 minKrok 3
22 minKrok 4
10 minKrok 5
1 minKrok 6
15 minKrok 7
3 minKrok 8
1 minKrok 9
1 min
Krok 1 z 9
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.

Krok 2 z 9
Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.

Krok 3 z 9
Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Krok 4 z 9
W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.

Krok 5 z 9
Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.

Krok 6 z 9
Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.

Krok 7 z 9
Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.

Krok 8 z 9
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.

Krok 9 z 9
Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0