Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kalafior
trochę
Karczoch (kilka)
0.7  l
Bulion warzywny
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
100  ml
Śmietana 18% lub śmietana kremówka
trochę
Oliwa
1 
Zielona cebulka
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5 g
Węglowodany
16.71 g
Tłuszcze
5.98 g
Wartość energetyczna
127.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Upieczony kalafior nabiera zupełnie nowego smaku. Staje się aromatyczny, lekko orzechowy. Podobnie zachowuje się czosnek, który w piecu mięknie i łagodnieje. Do tego serce karczocha, odrobina śmietanki, chrupka zielona cebulka, szczypta tymianku i gotowe! Zupa krem z kalafiora, choć zawiera zaledwie kilka składników, syci na długo.

Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:


Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Orientalny żurek
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Czeska zupa czosnkowa
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  • Krok 2

    2 min
    Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
  • Krok 3

    22 min
    Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
  • Krok 5

    1 min
    Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
  • Krok 6

    15 min
    Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    3 min
    Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
  • Krok 8

    1 min
    Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 9

    1 min
    Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 2 z 9

Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 3 z 9

Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 4 z 9

W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 5 z 9

Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 6 z 9

Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 7 z 9

Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 8 z 9

Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 9 z 9

Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    Zupa z ciecierzycy z pieczoną papryką i kozim serem

    14 godz 11 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min
  • Zupa krem z dyni na ostro

    Zupa krem z dyni na ostro

    1 godz 27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu