Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
4 godz 50 min
Średni
500
ml
Bulion warzywny WINIARY
200
ml
Mleko kokosowe
500
g
Pęczek zielonych szparagów
1
Cebula mała
1
ząbek
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
Ogórek mały
5
Rzodkiewka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Zioła do dekoracji: szczypiorek, koperek, mięta
.
Wartości odżywcze
Białko
5.31 g
Węglowodany
13.35 g
Tłuszcze
19.49 g
Wartość energetyczna
228.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
290 min
Krok 1
10 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Wyjmij je z garnka i odstaw do innego naczynia (będą potrzebne do dekoracji).
Krok 3
15 min
Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty. Dorzuć pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.
Krok 4
10 min
Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krok 5
5 min
Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Krok 6
240 min
Zupę pozostaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a by zupa się schłodziła.
Krok 7
5 min
Chłodnik podawaj z główkami szparagów, pokrojonym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i miętą.
Jednym z moich ulubionych sezonowych przysmaków są szparagi. Czekam z niecierpliwością przez cały rok, a kiedy już zawitają do sklepów i na targowe stragany, gotuję je, piekę, grilluję, zawijam w tortillę, a także przyrządzam z nich pyszne zupy.
Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!
Przepisy na zupy z mlekiem kokosowym przydadzą się nie tylko na lato! Zobacz więcej:
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Tym razem przygotowałem na bazie szparagów zupełnie nową zupę, która idealnie wpisze się w każde letnie menu. Jest to chłodnik z zielonymi szparagami w roli głównej, z dodatkiem mleka kokosowego i innych świeżych warzyw: zielonego ogórka, rzodkiewki i świeżej zieleniny. To idealna zupa szparagowa na lato!
Przepisy na zupy z mlekiem kokosowym przydadzą się nie tylko na lato! Zobacz więcej:
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Komentarze 0