Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czeska zupa czosnkowa

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
1 
Cebula
6  ząbków
200  g
Ser żółty
200  g
Szynka
5  plastrów
Czerstwy chleb
6  łyżek
Oliwa
1 
Jajko
1  łyżeczka
Majeranek
1 
Zielona cebulka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.58 g
Węglowodany
19.11 g
Tłuszcze
37.81 g
Wartość energetyczna
522.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
15 min
Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.
Krok 2
15 min
Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.
Krok 4
5 min
Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.
Krok 5
5 min
Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.
Krok 6
3 min
Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.
Czeska zupa czosnkowa

Krok 1 z 6

Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 2 z 6

Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 3 z 6

Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 4 z 6

Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 5 z 6

Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 6 z 6

Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.

Czeski klasyk: zupa czosnkowa. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji w menu znajdziecie ją pod nazwą: česneková polévka lub česnečka. Dodatek szynki, żółtego sera oraz grzanek (przyrządzonych z chleba i smażonych na oleju) czyni z tego niepozornego dania bardzo sycącą propozycję obiadową. Ze względu na dużą ilość czosnku, zupa czosnkowa sprawdzi się idealnie w trakcie przeziębienia. Dobra rada (od serca): jeśli po zjedzeniu zupy czosnkowej, tego samego dnia macie zaplanowane jeszcze jakieś ważniejsze spotkania lub wizyty, zaopatrzcie się w paczkę miętówek :). P.S. Bulion najszybciej przyrządzicie z aromatycznego suszu warzywnego, na który przepis już niebawem pojawi się na blogu.

Zobacz też inne przepisy na grzanki i przepisy z grzankami:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Co do zupy? Pomysły na dodatki do zup
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika