Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Dodaj do CookBook

Czeska zupa czosnkowa

(0)
53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy WINIARY
1  l
Woda
1 
Cebula
6  ząbków
Czosnek
200  g
Ser żółty
200  g
Szynka
5  plastrów
Czerstwy chleb
4  łyżek
Oliwa
1 
Jajko
1  łyżeczka
Majeranek
1 
Zielona cebulka
1  szczypta
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.5 g
Wartość energetyczna
380.5 kcal
Tłuszcze
25.7 g
Białko
22.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czeski klasyk: zupa czosnkowa. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji, w menu znajdziecie ją pod nazwą: česneková polévka lub česnečka. Dodatek szynki, żółtego sera oraz grzanek (przyrządzonych z chleba i smażonych na oleju) czyni z tego niepozornego dania bardzo sycącą propozycję obiadową. Potrawa ta jest bardzo popularna w Czechach. Nasi południowi sąsiedzi spożywają ją na co dzień, ale też przy wyjątkowych okazjach. Ma cudowne właściwości rozgrzewające, dlatego jest świetną potrawą na chłodniejsze dni. Ze względu na dużą ilość czosnku, zupa czosnkowa sprawdzi się idealnie w trakcie przeziębienia. Zawarte w niej składniki mają bowiem działanie przeciwzapalne i są pomocne przy zwalczaniu chorobotwórczych mikroorganizmów. Największą jej zaletą jest jednak jej niepowtarzalny smak i aromat. Warto choć raz spróbować ją przyrządzić, aby przekonać się o jej wyjątkowych walorach.

Kuchnia czeska słynie z tłustych i mącznych potraw. O popularnych knedliczkach podawanych z gęstym, zawiesistym sosem zapewne słyszał każdy. Równie znanym, charakterystycznym dla naszych południowych sąsiadów daniem jest zupa czosnkowa czeska. Ta niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku tradycyjna potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z dużą ilością czosnku. Do jej przyrządzenia z powodzeniem można wykorzystać Bulion drobiowy WINIARY. Wystarczy rozpuścić parę jego łyżek w litrze wody, aby uzyskać świetną bazę do zupy czosnkowej. Do jej przygotowania potrzebny będzie także czosnek i cebula. Cebulę po obraniu należy pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiedy nabierze złocistego koloru, dodajemy do niej 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość krótko smażymy, a następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i zagotowujemy. Dodajemy do niego jeszcze 2 ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Otrzymany wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy baza zupy czosnkowej jest gotowa, czas przygotować grzanki. Najlepsze są te, zrobione z czerstwego chleba. Należy go pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Powinny być złote i chrupiące. Idealnym dopełnieniem smaku zupy czosnkowej będzie szynka pokrojona w plasterki i drobno posiekana zielona cebulka. Składniki te wkładamy do miseczek i zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę serwujemy z grzankami i posypujemy żółtym serem utartym na tarce o grubych oczkach. Można ją również podawać z dodatkiem roztrzepanego jajka. W każdej wersji smakuje wybornie! Dobra rada (od serca): jeśli po zjedzeniu zupy czosnkowej, tego samego dnia macie zaplanowane jeszcze jakieś ważniejsze spotkania lub wizyty, zaopatrzcie się w paczkę miętówek :).

Zobacz też inne przepisy na grzanki i przepisy z grzankami:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Co do zupy? Pomysły na dodatki do zup

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    15 min
    Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.
  • Krok 2

    15 min
    Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.
  • Krok 4

    5 min
    Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.
  • Krok 5

    5 min
    Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.
Czeska zupa czosnkowa

Krok 1 z 6

Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 2 z 6

Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 3 z 6

Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 4 z 6

Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 5 z 6

Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.

Czeska zupa czosnkowa

Krok 6 z 6

Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu