Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czeski klasyk: zupa czosnkowa. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji, w menu znajdziecie ją pod nazwą: česneková polévka lub česnečka. Dodatek szynki, żółtego sera oraz grzanek (przyrządzonych z chleba i smażonych na oleju) czyni z tego niepozornego dania bardzo sycącą propozycję obiadową. Potrawa ta jest bardzo popularna w Czechach. Nasi południowi sąsiedzi spożywają ją na co dzień, ale też przy wyjątkowych okazjach. Ma cudowne właściwości rozgrzewające, dlatego jest świetną potrawą na chłodniejsze dni. Ze względu na dużą ilość czosnku, zupa czosnkowa sprawdzi się idealnie w trakcie przeziębienia. Zawarte w niej składniki mają bowiem działanie przeciwzapalne i są pomocne przy zwalczaniu chorobotwórczych mikroorganizmów. Największą jej zaletą jest jednak jej niepowtarzalny smak i aromat. Warto choć raz spróbować ją przyrządzić, aby przekonać się o jej wyjątkowych walorach.
Kuchnia czeska słynie z tłustych i mącznych potraw. O popularnych knedliczkach podawanych z gęstym, zawiesistym sosem zapewne słyszał każdy. Równie znanym, charakterystycznym dla naszych południowych sąsiadów daniem jest zupa czosnkowa czeska. Ta niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku tradycyjna potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z dużą ilością czosnku. Do jej przyrządzenia z powodzeniem można wykorzystać Bulion drobiowy WINIARY. Wystarczy rozpuścić parę jego łyżek w litrze wody, aby uzyskać świetną bazę do zupy czosnkowej. Do jej przygotowania potrzebny będzie także czosnek i cebula. Cebulę po obraniu należy pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiedy nabierze złocistego koloru, dodajemy do niej 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość krótko smażymy, a następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i zagotowujemy. Dodajemy do niego jeszcze 2 ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Otrzymany wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy baza zupy czosnkowej jest gotowa, czas przygotować grzanki. Najlepsze są te, zrobione z czerstwego chleba. Należy go pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Powinny być złote i chrupiące. Idealnym dopełnieniem smaku zupy czosnkowej będzie szynka pokrojona w plasterki i drobno posiekana zielona cebulka. Składniki te wkładamy do miseczek i zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę serwujemy z grzankami i posypujemy żółtym serem utartym na tarce o grubych oczkach. Można ją również podawać z dodatkiem roztrzepanego jajka. W każdej wersji smakuje wybornie! Dobra rada (od serca): jeśli po zjedzeniu zupy czosnkowej, tego samego dnia macie zaplanowane jeszcze jakieś ważniejsze spotkania lub wizyty, zaopatrzcie się w paczkę miętówek :).
Zobacz też inne przepisy na grzanki i przepisy z grzankami:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Co do zupy? Pomysły na dodatki do zup
Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.
Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.
Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.
Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.
Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.