Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

0
1 godz 36 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł świeży
2 
Nieduże ziemniaki
2  ząbków
20  g
Masło
1 
Cebula
40  g
Tarty parmezan lub ser typu parmezan
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
1  bułka
Długa bułka
50  g
Masło
1  ząbek
1  łyżeczka
Posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekany koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.92 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcze
19.42 g
Wartość energetyczna
274.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1 - wyjątkowy krem z brokułów
5 min
Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
W rondlu ma maśle szklimy cebulę.
Krok 3
4 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.
Krok 4
5 min
Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
4 min
W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Krok 6
10 min
Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.
Krok 7
3 min
Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.
Krok 8
3 min
Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.
Krok 9
3 min
Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.
Krok 10
2 min
Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.
Krok 11 - grzanki czosnkowe
1 min
Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.
Krok 12
1 min
Bułkę kroimy na kromki.
Krok 13
20 min
Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.
Krok 14
5 min
Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.
Krok 15 - łosoś pieczony
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Krok 16
3 min
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.
Krok 17
20 min
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
Krok 18
1 min
Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 1 - wyjątkowy krem z brokułów z 18

Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 2 z 18

W rondlu ma maśle szklimy cebulę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 3 z 18

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 4 z 18

Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 5 z 18

W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 6 z 18

Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 7 z 18

Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 8 z 18

Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 9 z 18

Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 10 z 18

Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 11 - grzanki czosnkowe z 18

Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 12 z 18

Bułkę kroimy na kromki.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 13 z 18

Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 14 z 18

Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 15 - łosoś pieczony z 18

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 16 z 18

Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 17 z 18

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.

Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Krok 18 z 18

Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.

Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie nawet bez dodatków. Ale gdy chcemy, by krem brokułowy zyskał na wyjątkowości, dodajmy do niego parmezan i podajmy go z kawałkami pieczonego łososia, blanszowanymi różyczkami brokuła i w towarzystwie chrupiących grzanek posmarowanych aromatycznym, czosnkowym masłem. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, ale i smaczne. Polecamy!

Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika