Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
1 godz 36 min
Łatwy
1
Brokuł świeży
2
Nieduże ziemniaki
1
opakowanie
2
ząbków
20
g
Masło
1
Cebula
40
g
Tarty parmezan lub ser typu parmezan
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
1
bułka
Długa bułka
50
g
Masło
1
ząbek
1
łyżeczka
Posiekana natka pietruszki
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
łyżka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekany koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
7.92 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcze
19.42 g
Wartość energetyczna
274.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
96 min
Krok 1 - wyjątkowy krem z brokułów
5 min
Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
W rondlu ma maśle szklimy cebulę.
Krok 3
4 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.
Krok 4
5 min
Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
4 min
W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Krok 6
10 min
Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.
Krok 7
3 min
Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.
Krok 8
3 min
Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.
Krok 9
3 min
Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.
Krok 10
2 min
Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.
Krok 11 - grzanki czosnkowe
1 min
Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.
Krok 12
1 min
Bułkę kroimy na kromki.
Krok 13
20 min
Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.
Krok 14
5 min
Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.
Krok 15 - łosoś pieczony
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Krok 16
3 min
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.
Krok 17
20 min
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
Krok 18
1 min
Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.
Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie nawet bez dodatków. Ale gdy chcemy, by krem brokułowy zyskał na wyjątkowości, dodajmy do niego parmezan i podajmy go z kawałkami pieczonego łososia, blanszowanymi różyczkami brokuła i w towarzystwie chrupiących grzanek posmarowanych aromatycznym, czosnkowym masłem. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, ale i smaczne. Polecamy!
Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:
Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:
Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Komentarze 0