Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
36min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.03 g
Węglowodany
7.1 g
Tłuszcze
2.12 g
Wartość energetyczna
61.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
Krok 3
5 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
Krok 4
8 min
Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Krok 5
3 min
Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 6
5 min
Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
Krok 7
2 min
Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.
Komentarze 0