Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Grzyby leśne (świeże lub mrożone) – u mnie podgrzybki
50  g
Suszone pomidory w oleju
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Tymianek suszony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.03 g
Węglowodany
7.1 g
Tłuszcze
2.12 g
Wartość energetyczna
61.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
Krok 3
5 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
Krok 4
8 min
Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Krok 5
3 min
Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 6
5 min
Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
Krok 7
2 min
Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 2 z 7

Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 3 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 4 z 7

Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 5 z 7

Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 6 z 7

Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 7 z 7

Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika