Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz grzybowy na zakwasie

(0)
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  g
Suszone prawdziwki
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
1  opakowanie
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
3  ząbków
2 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.62 g
Węglowodany
9.58 g
Tłuszcze
15.53 g
Wartość energetyczna
183.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
5 min
Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3
4 min
Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
1 min
Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.
Step6
3 min
Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7
3 min
Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 1 z 8

Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 3 z 8

Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 5 z 8

Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Step6 z 8

Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 7 z 8

Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 8 z 8

Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.

Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.

Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha