
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Barszcz grzybowy na zakwasie

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.
Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
4 minKrok 4
5 minKrok 5
1 minStep6
3 minKrok 7
3 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.

Krok 2 z 8
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 3 z 8
Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.

Krok 4 z 8
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.

Krok 5 z 8
Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.

Step6 z 8
Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 7 z 8
Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0