Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Dodaj do CookBook

Barszcz grzybowy na zakwasie

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Suszone prawdziwki
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
1  opakowanie
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.6 g
Wartość energetyczna
183.7 kcal
Tłuszcze
15.5 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.

Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    4 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.
  • Step6

    3 min
    Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 1 z 8

Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 3 z 8

Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 5 z 8

Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Step6 z 8

Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 7 z 8

Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 8 z 8

Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu