Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie

Barszcz grzybowy na zakwasie

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Suszone prawdziwki
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
1  opakowanie
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.62 g
Węglowodany
9.58 g
Tłuszcze
15.53 g
Wartość energetyczna
183.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.

Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    4 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.
  • Step6

    3 min
    Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 1 z 8

Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 3 z 8

Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 4 z 8

Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 5 z 8

Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Step6 z 8

Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 7 z 8

Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.

Barszcz grzybowy na zakwasie

Krok 8 z 8

Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa na Wigilię

    Zupa grzybowa na Wigilię

    30 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni
  • Kapustnica – słowacki kapuśniak

    Kapustnica – słowacki kapuśniak

    2 godz 16 min Łatwy
  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami i włoszczyzną

    13 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu