Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Do przygotowania zupy grzybowej najlepiej wykorzystać świeżo zebrane prawdziwki i podgrzybki, ale można też sięgnąć po grzyby mrożone. Podduszone na maśle grzyby leśne w połączeniu ze świeżymi ziołami sprawiają, że zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest łagodna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna.
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
12 min
Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 3
10 min
Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 4
12 min
Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
1 min
Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.
Krok 6
1 min
Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
6
Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 3
z
6
Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
6
Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
z
6
Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.
Krok 6
z
6
Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0