Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7kg
Świeże grzyby, oczyszczone (podgrzybki lub borowiki)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów smakuje wyśmienicie zwłaszcza po rodzinnym grzybobraniu, kiedy głodni domownicy niecierpliwie kręcą się po kuchni, zwabieni grzybowym aromatem. Największą trudność w przygotowaniu zupy grzybowej stanowi czyszczenie grzybów, które wymaga dokładności i staranności. Każdego grzybka z osobna trzeba dobrze oczyścić z resztek runa leśnego i drobinek piasku, który, jeśli dostanie się do zupy, odbierze jej cały urok.
Do przygotowania mojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów wykorzystałam Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której, obok aromatycznych kawałków suszonych grzybów, znajdziecie idealnie skomponowane przyprawy. Mając taką bazę pod ręką, można skupić się na oczyszczaniu grzybów, nie martwiąc się o całą resztę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
52 min
Krok 1
6 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
Krok 2
3 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
Krok 3
10 min
Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
20 min
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
3 min
Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Krok 1
z
6
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
Krok 2
z
6
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
Krok 3
z
6
Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 4
z
6
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
6
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
z
6
Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0