Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

(1)
52 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  kg
Świeże grzyby, oczyszczone (podgrzybki lub borowiki)
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżeczek
Olej lub oliwa
1  szczypta
Suszony tymianek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kumin
0.33  szklanka
Słodka śmietana
trochę
Świeżo posiekana zielenina
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.6 g
Wartość energetyczna
187.3 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów smakuje wyśmienicie zwłaszcza po rodzinnym grzybobraniu, kiedy głodni domownicy niecierpliwie kręcą się po kuchni, zwabieni grzybowym aromatem. Największą trudność w przygotowaniu zupy grzybowej stanowi czyszczenie grzybów, które wymaga dokładności i staranności. Każdego grzybka z osobna trzeba dobrze oczyścić z resztek runa leśnego i drobinek piasku, który, jeśli dostanie się do zupy, odbierze jej cały urok.

Do przygotowania mojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów wykorzystałam Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której, obok aromatycznych kawałków suszonych grzybów, znajdziecie idealnie skomponowane przyprawy. Mając taką bazę pod ręką, można skupić się na oczyszczaniu grzybów, nie martwiąc się o całą resztę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
  • Krok 2

    3 min
    Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
  • Krok 3

    10 min
    Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
  • Krok 4

    10 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

    Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

    11 godz 25 min Łatwy
  • Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z pomidorów

    Zupa krem z pomidorów

    15 min Łatwy
  • Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu