Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów smakuje wyśmienicie zwłaszcza po rodzinnym grzybobraniu, kiedy głodni domownicy niecierpliwie kręcą się po kuchni, zwabieni grzybowym aromatem. Największą trudność w przygotowaniu zupy grzybowej stanowi czyszczenie grzybów, które wymaga dokładności i staranności. Każdego grzybka z osobna trzeba dobrze oczyścić z resztek runa leśnego i drobinek piasku, który, jeśli dostanie się do zupy, odbierze jej cały urok.
Do przygotowania mojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów wykorzystałam Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której, obok aromatycznych kawałków suszonych grzybów, znajdziecie idealnie skomponowane przyprawy. Mając taką bazę pod ręką, można skupić się na oczyszczaniu grzybów, nie martwiąc się o całą resztę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
52 min
Krok 1
6 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
Krok 2
3 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
Krok 3
10 min
Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
20 min
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
3 min
Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Krok 1
z
6
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
Krok 2
z
6
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
Krok 3
z
6
Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 4
z
6
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
6
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
z
6
Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0